ANNONS

Efter åtta år väljer Bengt Lagerman att sluta som vd på Returpack. Han kommer att vara kvar i organisationen fram till dess att en ny vd är på plats, dock längst till juni 2023. Styrelsen inleder nu arbetet med att rekrytera en ny vd.

Returpack hanterar det svenska pantsystemet för dryckesförpackningar. Svenskarna pantar idag mer än 88 procent, vilket innebär att drygt 2,5 miljarder flaskor och burkar återlämnas och kan bli till nya dryckesförpackningar. Bengt Lagerman klev på som vd 2014 och det har varit åtta händelserika år, säger han.

– Under den här tiden har vi till exempel utvecklat och placerat ut runt 70 Pantamera Express-automater, som fram till idag tagit emot över 450 miljoner förpackningar. Vi har kunnat rulla ut digitala pantutbetalningar, via både Swish och bankkonto, och vi har i princip fullbordat resan mot fossilfria transporter, säger Bengt Lagerman.

”Returpack en aktör man lyssnar på”

Förutom innovationer och nya sätt att möta konsumenternas behov har de senaste åren också inneburit nya regleringar och krav när det gäller materialåtervinning, inte minst på EU-nivå. I omställningen mot hållbara, cirkulära materialflöden har Returpack varit en pionjär, och i många fall gått före lagstiftningen. Ett exempel är det nya EU-direktiv som bland annat innebär att även saft- och juiceförpackningar av plast och metall ska hanteras av pantsystemet. Här har Returpack drivit på så att en majoritet av producenterna redan är anslutna, innan förordningen ens trätt i kraft.

– Bengt har gjort ett fantastiskt jobb på så många sätt. Returpack är en aktör som man lyssnar på, från myndigheter, näringsliv och organisationer. Bengt har varit en drivande ledare och en pedagogisk talesperson för det svenska pantsystemet, som är ett av de mest effektiva cirkulära systemen i världen, säger Carina Andersson, styrelseordförande för Returpack sedan mars i år.

Kreativa lösningar

Pantningen i Sverige ligger nära riksdagens mål på 90 procent pantade dryckesförpackningar, och fokus framåt är att fortsätta göra det tillgängligt och enkelt att panta – och bidra till ökad kunskap om cirkulär hållbarhet.

– Returpack har en historia av innovationer: vår logistiklösning, våra storpantarautomater och våra digitala utbetalningslösningar är några exempel. Att fortsätta skapa kreativa lösningar och innovativa arbetssätt är viktigt för oss, säger Carina Andersson.

Kort om Bengt Lagerman och Carina Andersson:

Bengt Lagerman har varit vd på Returpack sedan 2014, med en lång och gedigen karriär inom dryckesbranschen, bland annat med flera ledande befattningar på Coca-Cola. Under Bengt Lagermans år som vd har pantningsgraden ständigt ökat och Returpack utsågs till Sveriges friskaste företag år 2020.

Carina Andersson utsågs till styrelseordförande i Returpack i mars 2022. Hon har lång erfarenhet av ledande positioner inom metall- och stålindustrin på företag som Sandvik och Ramnäs och har eller har haft styrelseuppdrag för flera stora svenska industribolag som bland andra Beijer Alma, Gränges och Systemair. 

ANNONS