En färsk rapport avslöjar att svenskar slänger mest grönsaker, rotfrukter och mejerivaror. Trots höjda priser och minskad konsumtion av frukt och grönt väljer majoriteten att kasta mat istället för att dra nytta av den beprövade metoden för att bevara näringsämnen – djupfrysning. Findus uppmanar till att frysa färskheten och minska matsvinnet.

Grönsaker, rotfrukter och mejerivaror toppar listan över matsvinn i svenska hushåll, enligt en färsk rapport från Norstat på uppdrag av Findus. Svenskarna visar sig vara tio gånger mer benägna att kasta färska grönsaker jämfört med djupfrysta varianter, trots att de senare bevarar näringsämnen lika bra, om inte bättre. Enligt Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden, kan djupfrysning vara lösningen för att minska matsvinnet och samtidigt njuta av färska råvaror året runt.

LÄS HELA RAPPORTEN: Frysta tillgångar

Barnfamiljer är den grupp som slänger mest mat enligt Findus rapport. Foto: Findus.

Frysning visar sig vara ett naturligt sätt att förlänga hållbarheten på mat och behålla viktiga vitaminer och mineraler. Statistik från SCB indikerar en prisökning på mat, där grönsaker står för den högsta ökningen. Trots detta minskar svenskarnas konsumtion av frukt och grönt, vilket tyder på att medvetenheten om hälsofördelarna kanske inte matchar förändringarna i priset. Enligt Findus’ undersökning upplever majoriteten av svenskar dåligt samvete när de slänger mat, och fyra av tio tror att minskat matsvinn skulle förbättra hushållsekonomin.

LÄS OCKSÅ: Woka loss med Findus nya frysfynd!

Henrik von Lowzow betonar fördelarna med djupfrysning och dess potential att minska matsvinn. Findus uppmanar konsumenter att utnyttja fördelarna med djupfryst mat för att bevara näringsämnen och samtidigt bidra till en hållbarare livsstil. Trots att djupfrysta grönsaker funnits tillgängliga i Sverige sedan 40-talet visar undersökningen att endast en fjärdedel av hushållen känner till fördelarna med djupfrysta varor. Findus hoppas kunna fylla kunskapsluckorna och öka medvetenheten om att djupfryst mat kan vara nyckeln till att minska matsvinnet och bevara färskheten hos svenska råvaror.

Text: Redaktionen – Butiksnytt