I fredags avgjordes Svenska Mästerskapet i äppelmust. En välrenommerad smakjury utsåg vinnarna och Kiviks Musteri korades som tvåfaldig segrare med sin Gravensteiner-äppelmust och sin Björn Ranelid Paradismust.

LÄS OCKSÅ: Sveriges bästa must utsedd – Kiviks Musteri, Gravenstein 2020

Det Svenska Mästerskapet i äppelmust har avgjorts, 55 olika muster från norr till söder tävlade om priset i fem olika klasser. En namntung smakjury bestående av bland annat den kända sommelieren Elke Jung, Michelinkocken Titti Qvarnström och Martin Ragnar, ledamot av Svenska Dryckesakademien utsåg vinnarna.

Kiviks Musteri tog hem segern med sin Gravensteiner-must i klassen klarfiltrerad sortren äppelmust.

-Gravensteiner brukar kallas kungen av äpplen, en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen, säger Mikael Adolfsson sommelier och mustmästare på Kiviks Musteri.

Men det är inte bara äppelsorten som avgör om en must blir god, menar Mikael.

– Must är ett hantverk som börjar redan i odlingen. Såväl jordmån, klimat, skötsel och skördetillfälle påverkar det smakmässiga resultatet på en äppelmust. Gravensteinäpplet har i detta fall fått mogna klart på trädet tills exakt rätt tillfälle för mustning.

Men det var inte det enda priset Kiviks Musteri kammade hem. Även Björn Ranelid Paradismust tog hem pris i klassen klarfiltrerad äppelmust på blandade äppelsorter

– Äpplena i Björn Ranelid Paradismust är noga utvalda och kommer från Björns egen odling som ligger granne med oss. Att få samarbeta kring det svenska äpplet med någon som har ett lika stort hjärta för Österlen som vi känns oerhört bra, och nu dessutom med denna fantastiska utmärkelse, säger Mikael.