Har du någonsin funderat över fördelarna med att planera dina middagar? Det är inte bara ett bra sätt att spara tid och pengar, utan det kan också bidra till att minska stressnivån i vardagen och säkerställa att du äter hälsosamt. Det är oftast när vi är stressade och inte har planerat en måltid som vi väljer ett snabbare och ibland mindre sunt alternativ. Låt oss titta närmare på fem övertygande skäl till varför måltidsplanering kan förändra din livsstil.

1. Mer fritid

I vardagen kan det lätt bli att vi blir tvungna att tillbringa många timmar med att handla, speciellt om vi gör det var eller varannan dag. Men detta kan du undvika genom en god planering och att du handlar in allt på en gång. Det innebär att du får mer tid över till att njuta av det du älskar. Det kan vara en bra idé att ägna en del av helgen åt att planera kommande veckas måltider och handla så att det är klart innan den nya veckan börjar. Om du också vill spara tid på själva matlagningen kan du dessutom göra dubbla portioner som räcker i flera dagar. Frys in och ta upp efter någon dag så skapar det även lite variation. Du kan också välja att köpa en matkasse från HelloFresh och få rabatt. Med en matkasse så behöver du bara välja rätter varje vecka och slipper dessutom att gå till affären.

2. Spara pengar

En av fördelarna med måltidsplanering är att det kan vara ett effektivt sätt att spara pengar. Om du gör en tydlig plan för vilka rätter du ska laga under veckan, istället för att handla varje dag, kan du avsevärt minska onödiga impulsköp och snabbmat. På lång sikt kan du spara en hel del pengar eftersom du kan planera att handla billigt och undvika att köpa saker du inte behöver. Kort sagt, måltidsplanering är en smart livsstil som kan hjälpa dig att få budgeten att räcka längre.

3. Sänk tempot

Vardagen för en barnfamilj kan lätt bli överväldigande och det kan vara ganska stressigt att navigera genom alla sysslor. Om matlagning är en stressig del som du inte uppskattar särskilt mycket är måltidsplanering en bra lösning. Alla uppgifter som kan skäras bort eller effektiviseras kan minska dina stressnivåer och ge dig energi att leva i nuet.  Det gör det också mycket enklare att tillbringa mer tid med familjen.

Middagsfrid ny matkasse
Grönsaksrika maträtter.

4. Sundare mat

Som nämnts tidigare kan en ostrukturerad inställning till mat lätt leda till snabbmat och måltider som inte är särskilt näringsrika för din kropp. Först och främst för att de oftast innehåller färre grönsaker och det är alltid lite svårare, eller nästintill omöjligt att styra vad maten innehåller.

Med måltidsplanering har du kontroll över vad du stoppar i munnen och speciellt om du bestämmer dig i förväg för att laga hälsosamma, grönsaksrika rätter. Om du står i snabbköpet på tom mage och ska välja din middag är det enkelt att gå i en fälla. Ditt låga blodsocker kommer att leda dig till ohälsosamma livsmedel som ger dig snabb energi.

5. Undvik matsvinn

Vem kan motstå ett bra erbjudande? Om stormarknaden har bra erbjudanden på bra produkter är de flesta människor inte rädda för att fylla på lagret. Problemet är att vi inte alltid behöver alla varor. Med en måltidsplan och inköpslista är det mer sannolikt att du håller dig till din lista. Samtidigt kan du se till att laga mat som innehåller mer av samma ingredienser, så att du kan använda allt istället för att slänga rester. Storhandla i all ära men det bidrar även till lite för stora inköp och där vi inte använder alla råvaror i tid och blir tvungna att slänga ut mat.

Vad fungerar bäst för dig?

Något som kan vara värt att tänka på med våra tips handlar om att hjälpa till att göra vardagen lite enklare. I slutändan handlar det om att spendera tid med dem eller det som du tycker mest om. Om du kan hänga med familjen en extra timme varje dag eller spela fotboll med vännerna genom att planera lite bättre så kan det vara riktigt betydelsefullt för dig i din vardag. Välj de förbättringar som passar bäst för dig och som gör ditt liv lite enklare.