Axfood köper City Gross för 2 miljarder kronor och stärker sin position i stormarknadssegmentet

Axfood har tecknat avtal med Bergendahl Food Holding om att förvärva resterande 90,1 procent av aktierna i City Gross, vilket gör Axfood till ensam ägare av dagligvarukedjan. Affären, som värderas till 2 miljarder kronor, väntas öka City Gross konkurrenskraft och ge Axfood en tydligare marknadsposition inom stormarknadssegmentet.

Axfood AB har nu ingått ett avtal som innebär att bolaget ökar sitt ägande i City Gross Sverige AB från 9,9 procent till 100 procent. Genom detta förvärv, som sker för 2 miljarder kronor, stärker Axfood sitt grepp om stormarknadssegmentet och skapar förutsättningar för att vidareutveckla och effektivisera City Gross verksamhet.

Solceller 2 Klas Balkow - foto Gustav Kaiser
Klas Balkow – foto Gustav Kaiser

– Vi är mycket glada över att ha nått denna överenskommelse och välkomnar City Gross medarbetare till Axfoodfamiljen. Vi ser fram emot att investera i och utveckla City Gross koncept för att stärka kedjans position och utmana de stora aktörerna inom stormarknadssegmentet, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Förvärvet innebär en omedelbar ökning av Axfoods marknadsandel och en potentiell förbättring av lönsamheten senast 2026. City Gross, som redan haft ett nära samarbete med Axfood inom logistik, sortiment och IT, kommer nu att redovisas som ett eget segment i Axfoods finansiella rapportering.

Lars Ljungälv

– Denna affär skapar de bästa förutsättningarna för att stärka City Gross och utveckla stormarknadskonceptet framöver. Axfood är rätt ägare för att driva denna utveckling, säger Lars Ljungälv, vd för Bergendahl & Son AB.

City Gross har idag 42 butiker och cirka 2 800 medarbetare. Trots en tuff period med hög inflation och interna omstruktureringar, har kedjan potential att växa under Axfoods ägarskap. Förvärvet väntar nu på godkännande från Konkurrensverket och EU-kommissionen, med ett tillträdesdatum tidigast den 1 september 2024.

Axfoods vd och finansdirektör kommer att presentera affären vid en webbsänd telefonkonferens för investerare och press idag klockan 10:00.

Text: Redaktionen – Butiksnytt