Ett parti av det mjölkfria smöret från företaget Naturli´ Ekologisk Vegan har idag återkallats av tillverkaren.

”På förpackningen står det Helt fri från mjölk – naturligtvis

Återkallelsen sker därför: Ett parti av deras smör har visat sig innehålla vassleprotein, som kommer från mjölk. Företaget Naturli´ Foods skriver på sin hemsida att små spår av vassleprotein har hittats i ett parti vegansmör av märket Naturli´ Ekologisk Vegan Bredbart 225 gram och att företaget därför drar tillbaka smöret. 

Återkallandet gäller smörpaket med bäst före-datum mellan 30 september och 27 november 2019. De aktuella varorna har sålts hos Hemköp, Willy’s, Snabbgrossisten, Ica, Bergendahls och Coop.

Smöret kan leda till en allergisk reaktion hos personer med mjölkallergi. 

”Konsumenter som har köpt Naturli’ Ekologisk Vegan Bredbart med ovan nämnda bäst före-datum och har mjölkallergi bör kassera produkten”, skriver företaget.

För alla andra uppges produkten vara säker att äta.

”Uppriktigt ledsna”

Henrik Lund, vd för Naturli’ Foods, säger i ett uttalande på deras hemsida:

– Vi vet att livsmedel är en förtroendefråga – en hjärtesak. Därför är vi uppriktigt ledsna över att det under produktionen hos tillverkaren, Grønvang Food, uppenbarligen har skett en korskontaminering, eftersom analyser har visat små spår av vassleprotein i Naturli’ Ekologisk Vegan Bredbart. På grund av detta har vi förstås bett tillverkaren att införa rutiner som säkerställer att detta inte kan hända igen, säger Henrik Lund, vd för Naturli’ Foods. .

Han fortsätter:

– På grund av detta har vi förstås bett tillverkaren att införa rutiner som säkerställer att detta inte kan hända igen.

Nya analyser uppges visa att problemet nu är åtgärdat.