Axel Johnson förvärvar familjen Oldmarks ägarandel om 30 procent i Martin & Servera och företaget blir därigenom helägt av Axel Johnson.

2011 gick de två familjeägda företagen Martin Olsson och Servera samman och bildade Sveriges ledande leverantör till restauranger och storkök. Under åren som gått sedan sammanslagningen har Martin & Servera vuxit till att under 2018 omsätta SEK 14,6 miljarder med nära 3 200 medarbetare. Bolaget har expanderat både inom offentlig sektor och privat restaurangverksamhet, där man idag är största leverantör till den svenska marknaden.

Caroline Berg, styrelseordförande Martin & Servera och styrelseordförande Axel Johnson:

-Jag vill tacka familjen Oldmark för ett mycket fint partnerskap från att vi inledde diskussionerna inför samgåendet och hela vägen fram till idag. Det har varit en glädje att arbeta tillsammans. Vi vill nu från Axel Johnsons sida fortsätta på den inslagna vägen och är mycket stolta över Martin & Serveras fokus på kvalitet, hållbarhet och på att förenkla våra kunders vardag och affär. Under de senaste åren har Martin & Serveras verksamhet breddats ytterligare genom bland annat flera förvärv av specialistbolag och etablering av nya tjänster och verksamheter, vilket gör oss till en ännu mer komplett samarbetspartner till Sveriges restauranger och storkök. Framåt ser vi att digitaliseringen ger oss stora möjligheter att utveckla verksamheten genom att arbeta smartare, resurseffektivare och bli ännu bättre på att förstå och ge service till våra kunder.

Martin Oldmark, som var ordförande i Martin & Servera mellan 2011-2018:

-När vi tillsammans med Axel Johnson skapade Martin & Servera så var familjeföretagandet och långsiktigheten en viktig förenande faktor. När vi nu lämnar som ägare, så är vi glada över Martin & Serveras starka utveckling och ledande position på marknaden, men också över att det även framöver kommer att vara ett svenskt familjeägt bolag, där affärsmässighet alltid förenas med långsiktighet och ansvarstagande.

Affären förutsätter ett godkännande från konkurrensmyndigheterna i Sverige och Finland.

Parterna är överens om att inte offentliggöra köpeskillingen.