Projektet ”Nyanländ” i Axfood utvecklas till ett så kallat jobbspår som Axfood genomför i samarbete med Stockholms stad och Arbetsförmedlingen. Det är ett kortare program än tidigare med syftet att nyanlända snabbt ska komma ut i arbete.

I måndags satte sig 19 förväntansfulla deltagare i skolbänken för att medverka i den andra omgången av Axfoods lärlingsprogram Nyanländ i Axfood.

Satsningen ger koncernen möjlighet att komma i kontakt med blivande medarbetare som annars skulle ha svårt att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden. I årets omgång av programmet får 19 nyanlända tjejer och killar skaffa sig erfarenhet i butiksmiljö hos Axfoods kedjor Willys och Hemköp.

Först väntar två intensiva veckor med utbildning och studiebesök innan deltagarna kan påbörja sin arbetsmarknadsutbildning. De nya medarbetarna kommer fram till nyår varva utbildning med praktik i butik. Parallellt kommer de att läsa SFI på eftermiddagar eller kvällar för att snabbt lära sig svenska.

Monica Längbo Axfood
Monica Längbo, HR-direktör Axfood.

– För oss som koncern är det självklart att våra medarbetare ska spegla den mångfald som finns i Sverige idag. Nyanländ i Axfood är ett bra sätt att hitta drivna medarbetare som vill utvecklas hos oss, säger Monica Längbo, HR-direktör Axfood.

Jobbspår innebär ett intensivt program under tre månader som ska göra deltagarna redo för ett butiksjobb. Lärande i klassrum blandas med praktik i butik. Målet är en anställning efter avslutad utbildning.

– Vi har fått skräddarsy utbildningen efter våra behov. Deltagarna kommer bland annat utbildas inom kundbemötande och matsäkerhet, säger Monica Längbo.

15 Willys och Hemköpsbutiker i Stockholm ingår i satsningen. På sikt är tanken att Nyanländ i Axfood ska utökas till fler deltagare, på fler orter runt om i Sverige och till fler yrkesgrupper.