Nu släpps boken Vego i världsklass – som utmanar fördomar om vegetarisk mat och vägleder dig med en aktiv livsstil att ställa om till en grönare kost. Från och med den 10 augusti finns boken i handeln. Den är fullmatad med klimat- och näringsberäknade recept och Världsnaturfonden WWFs och Sveriges Olympiska Kommittés expertkunskaper kring vegetarisk mat, miljö och träning.

Boken lanseras nu på lördag den 10 augusti på evenemanget Olympic Day i Kungsträdgården i Stockholm, en dag då barn och ungdomar får prova på olika idrotter gratis tillsammans med lokala idrottsföreningar och olympier. Bokens författare är på plats mellan kl. 12 och 14 för att svara på frågor om vegetarisk mat och träning. Detta är första gången boken finns till försäljning och det kommer också finnas chans att vinna boken i en tävling där vuxna och barn tävlar tillsammans.

Gustav Johansson matentreprenör, Linda Bakkman SOK och Anna Richert WWF har skrivit boken Vego i världsklass. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts

Boken Vego i världsklass är 350 sidor lång. Den är skriven av Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté och Gustav Johansson, matentreprenören bakom matbloggen Jävligt gott. Huvuddelen av bokens 120 recept är framtagna av Gustav Johansson. Alla recept i boken är klimat- och näringsberäknade. För att inspirera läsarna till att laga rätterna finns vackra färgbilder till varje recept, tagna av Stefan Wettainen.

– Med den här boken vill vi visa att det är gott, enkelt och spännande att laga mat som håller oss inom planetens gränser. En förutsättning om vi ska klara utmaningen är att omställningen till en grönare kost går fortare. Om till och med våra svenska olympier kan börja äta mer vego – då kan du och jag också göra det! säger Anna Richert.

Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Peder Fredricsson, André Myhrer och Max Salminen som alla är olympiska medaljörer och ambassadörer för projektet delar i boken med sig av sina egna resor mot en grönare tallrik.

– Vi på SOK och WWF har lärt oss väldigt mycket i det här projektet. Det är faktiskt möjligt att äta mat inom planetens gränser som tillgodoser närings- och energibehovet hos högpresterande idrottare. Det är fantastiskt kul att kunna dela de här kunskaperna och recepten med alla människor i vårt land som lever ett aktivt liv. Du behöver inte vara elitidrottare för att ha nytta av den här boken och du behöver inte vara vegetarian för att äta vegetariskt, säger Linda Bakkman.