Drygt 150 kr mer i veckan lägger belgarna på att köpa mat, jämfört med svenskar som i snitt har en matbudget på 520 kr i veckan per person. Det visar en ny undersökning från matkasseföretaget HelloFresh som har jämfört olika europeiska länders matkostnader och handlingsvanor.

Stockholm, december 2020
Belgarna lägger i snitt 676 kr i veckan per person på mat, följda av Nederländerna på en andraplats och Österrike på bronsplatsen. Därefter kvalar Sverige in, där vi svenskar, något avrundat, lägger 520 kr per person och vecka på matkostnader. Lägst kostnad för maten har engelsmännen som bara betalar 404 kr i veckan/person. Och då ingår allt, även take-away, snacks och godis.

Av undersökningen framgår även att var tredje svenskt hushåll alltid handlar mer än vad som går åt till middagen, vilket de flesta förklarar med att man tvingas köpa ingredienser som man sedan bara använder lite av. Istället för att köpa nya ingredienser som knappt används finns det flera ”ingrediensersättningar” som fungerar minst lika bra och hjälper dig att få ut det mesta av det du redan har hemma. Till exempel går det utmärkt att byta ut kapris mot oliver eller pickles, socker mot honung, lönnsirap eller agave, och en variant på brödsmulor får du av krossade kringlor, kex eller cornflakes.

 • Matkasse med exakta mängder av alla kryddor och ingredienser är ett bra sätt att slippa ha skåpen fulla med sådant som hinner bli gammalt innan de ska används nästa gång, tipsar Kristian Hald, VD för HelloFresh i Norden.

Undersökningen visar också att tyskar och svenskar är de som oftast beställer hämtmat. Minst intresserade av hämtmat är holländarna. Här i Sverige är det ungdomar och unga vuxna i åldern 16 – 24 år som oftast äter och lägger mest pengar på take-away – i snitt beställer de detta nästan fyra gånger i månaden. Av samtliga svarande i Sverige är de främsta anledningarna till att man väljer att beställa hämtmat bekvämlighet (45%), det går snabbare än att laga mat själv (29%) och som något man unnar sig (24%).

 • Även här kan matkasse vara en bra lösning för dem som vill spara pengar. När magen skriker av hunger är det smart att välja de snabbaste recepten. De går lika fort att tillreda som att köpa och vänta på hämtmat.  Alla ingredienser finns hemma kylskåpet och man sparar många sköna slantar, påpekar Kristian Hald.

Länder som betalar mest för maten per person och vecka:

 1. Belgien 58,88 pund (676 kr)
 2. Nederländerna 48,08 pund (552 kr)
 3. Österrike 45,98 pund (528 kr)
 4. Sverige 45,05 pund (517 kr)
 5. Tyskland 42,58 pund (489 kr)
 6. Frankrike, 41,56 pund (477 kr)
 7. Storbritannien, 35,05 pund (402 kr)

Länder som handlar mest hämtmat och färdigrätter per månad:

 1. Tyskland, 3,2 gånger
 2. Sverige, 2,9 gånger
 3. Storbritannien, 2,7 gånger
 4. Frankrike, 2,6 gånger
 5. Österrike, 2,6 gånger
 6. Belgien, 2,6 gånger
 7. Nederländerna, 2,4 gånger

Om undersökningen
Undersökning genomfördes av opinionsinstitutet Censuswide på uppdrag av HelloFresh i september 2020 och hade 1 012 respondenter i Sverige. Globalt deltog 9 113 svarande från Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Österrike och Kanada.