En tredjedel av all mat som produceras äts aldrig upp. Runt hälften av detta är frukt och grönsaker. City Gross, som förra året minskade sitt matsvinn med 16 procent, lanserar nu ett nytt initiativ i samtliga butiker för att få ner svinnet ytterligare. I en färdigpackad fyndlåda hittar kunderna frukt och grönsaker som annars skulle gått till spillo på grund av skönhetsfel.

– Vi har testkört lådorna i några av våra butiker och fått väldigt god respons. Det handlar om att, tillsammans med konsumenterna, rädda frukter och grönsaker som annars skulle slängts vid dagens slut, säger Magnus Ohlqvist, affärsområdeschef för frukt och grönt på Bergendahls Food som driver City Gross.

City Gross blir första kedjan i landet med att införa den här typen av färdigpackade lådor från frukt- och gröntavdelningen i samtliga butiker. Varje morgon samlar medarbetarna ihop grönsaker och frukter som är fullt ätbara, exempelvis äpplen som blivit kantstötta eller något mjukare tomater. Lådorna säljs sedan för 10 kronor kilot.

– Det här är ett bra sätt att ta tillvara på det som fortfarande går att äta och ge det en ny chans. Många kunder uppskattar att kunna bidra till ett minskat matsvinn, samtidigt som de får livsmedel till ett schysst pris. Dessutom har vi tips och recept ute vid lådorna som gör att fler ser möjligheterna med råvarorna, säger Magnus.

Idé från en medarbetare
Fyndlådan började som en idé hos medarbetaren Emma Kullbratt vid City Gross i Ytterby. Butiken har lyckats minskat sitt svinn av frukt och grönt med 1,5 ton på 1,5 månad.

– Emmas lådor har verkligen blivit en succé. Det känns såklart jättekul att vi har så duktiga medarbetare och att vi kan ta tillvara på deras bra förslag för att skapa mervärde för våra kunder och bidra positivt till miljön, säger Daniel Forss, affärsområdeschef på City Gross.