Corona-pandemin slår extra hårt mot våra äldre som måste hitta nya sätt för att lösa många vardagssysslor. För att underlätta vardagen så startar Coop ett samarbete med den ideella organisationen Äldrekontakt som arbetar för att bryta social isolering bland ensamma äldre. Äldrekontakts volontärer hjälper nu de isolerade äldre att handla mat och kan tack vare samarbetet betala med en digital inköpstjänst i Coops butiker för att inte själva behöva ligga ute med pengar.

Omslagsfoto: Christian Sylvander

Myndigheterna vill att de som tillhör en riskgrupp stannar hemma och undviker all onödig social kontakt på grund av Corona-pandemin. Det är en utmanande situation för många men speciellt för äldre som saknar hemtjänst eller anhöriga i sin närhet som kan hjälpa till att lösa enklare vardagssysslor som att handla. Coop inleder nu ett samarbete med den ideella organisationen Äldrekontakt. Organisationen har ett nätverk på cirka 1 000 volontärer i 35 kommuner runt om i landet som nu hjälper äldre med matinköp.

Tack vare samarbetet får Äldrekontakts volontärer tillgång till Coops digitala inköpstjänst och kan enkelt handla mat åt äldre personer som enligt riktlinjer från folkhälsomyndigheten inte bör besöka matvarubutiker. Genom att använda Coops tjänst slipper Äldrekontakts volontär ligga ute med pengar och betalningen hanteras i efterhand utifrån det betalmedel som den äldre har tillgång till.- Det är många människor just nu som inte kan leva sina liv på samma sätt som tidigare. Det här är ett viktigt samarbete som tillför värde och underlättar vardagen för de som har det lite svårare i denna situation, säger Magnus Johansson vd Coop Sverige.

Kontakten med de äldre sker per telefon, vilket är mycket uppskattat. Matkassen lämnas utanför dörren för att minska risken för smittspridning.

– Vi ser att det finns personer som inte kan få hjälp via hemtjänst eller anhöriga och vi vill kunna vara den hjälpande handen. Samarbetet med Coop kommer att underlätta för både volontärer och äldre, säger Therese Gyll, verksamhetsansvarig på Äldrekontakt.

Äldrekontakts hjälp med matinköp vänder sig till äldre personer som inte kan handla själva på internet och som inte kan få hjälp med matinköp från hemtjänst eller anhöriga. Den som behöver hjälp kan anmäla sig via formulär på www.aldrekontakt.se. Den som vill bli volontär och hjälpa de äldre anmäler sig via formulär på samma hemsida.

För mer information om samarbetet kan man besöka: https://www.coop.se/Globala-sidor/aldrekontakt/