Igår meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att den danska pälsdjursindustrin stänger ner till följd av smittspridningen på minkfarmerna. I Sverige har corona-smitta nu konstaterats på tio minkfarmer. I ett öppet brev till Landsbygdsminister Jennie Nilsson menar organisationen Djurens Rätt att regeringen snarast måste vidta samma åtgärder i Sverige.

Det är konstaterat att viruset har muterat bland minkar i Danmark och spridits till människor. I Sverige har corona-smitta nu upptäckts på totalt tio minkfarmer i Sölvesborgs kommun i Blekinge.

”De virusmutationer som har utvecklats bland coronasmittade danska minkar riskerar att sabotera möjligheten för människor att vaccinera sig mot covid-19. Det slår en dansk myndighet fast”.

– Det är ingen nyhet att storskalig djurhållning utgör en grogrund för pandemier och pälsdjursindustrin riskerar nu att försvåra kampen mot pandemin. För att minska riskerna för smittspridning och för en mutation av viruset bör Sveriges snarast agera och stänga ned Sveriges minkfarmer, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

I brevet skriver Djurens Rätt vidare att: “Nu föreligger risk att smittan muterar på samma sätt som i Danmark och smittar människor, samt att svenska minkfarmer kan bidra till att kommande vaccin blir overksamma.”

Djurens Rätt vill se ett stopp för hållning av minkar i bur. Foto: Shutterstock/Rokas Tenys
Djurens Rätt vill se ett stopp för hållning av minkar i bur. Foto: Shutterstock/Rokas Tenys

Beslutet i Danmark innebär bland annat att den danska pälsdjursindustrin får förbud att driva sin verksamhet under kommande år och att 15 miljoner minkar ska avlivas för att förhindra smittspridningen. 

Djurens Rätt lyfter 4 åtgärder i sitt brev till landsbygdsministern och regeringen:

  1. Likt Danmark stoppa minkuppfödning under pågående pandemi. 
  2. Skyndsamt utreda hur omfattande smittspridningen på svenska gårdar har varit och offentliggöra var och hur smittan hittills har spridits.
  3. Utreda omställningsbidrag till de minkfarmer som måste avveckla sin verksamhet. 
  4. Ta fram en plan för avveckling av minkfarmer för att säkerställa att detta inte sker igen.

Brevet går att läsa i sin helhet här