När man ska investera i en kryptovaluta vill man gärna veta hur den går att använda, utöver att lagras i en kryptoplånbok. De flesta vill även kunna betala med BTC och andra kryptovalutor i butiker, både online och i fysiska butiker. Men går det att betala med BTC i Sverige? Är det något som vi kommer se mer av i framtiden? Här tar vi en närmare titt på dessa frågor. 

Så betalar du med BTC i Sverige

I Sverige och enligt Skatteverket är BTC och andra kryptovalutor en tillgång. Det betyder att du fullt lagligt kan använda bitcoin när du ska köpa eller sälja varor och tjänster. Det kan vara bra att veta när du letar efter bästa krypto att investera i nu. Så länge den andra parten accepterar Bitcoin är det alltså helt lagligt att göra affärer. 

Det finns ännu inga banker i Sverige som accepterar transaktioner med Bitcoin utan du måste ha en speciell kryptowallet. Det är ditt ansvar att hålla koll på dina lösenord, annars har du ingen tillgång till dina tokens. 

Vissa nätbutiker kan acceptera Bitcoin

Bitcoin och kryptovaluta är ännu inte så utbrett i Sverige, men det finns vissa enstaka online butiker som accepterar BTC som ett betalningsmedel. Det vanligaste är att du får uppge din privata handelsnyckel när du är vid utcheckningen. Så snart online butiken ser att pengarna har kommit in skickar de varan. 

Det finns även en annan lösning liknande Klarna Checkout, alltså en utcheckningslösning. Denna lösning verifierar att en betalning har skickats på blockkedjan och en orderbekräftelse skapas därefter. 

Använd ett betalkort

Många kryptobörser har även ett eget betalkort som är direkt kopplade till din onlineplånbok. Dessa hittar du hos flera stora kryptoplattformar som Binance och Coinbase. Dessa kort konverterar dina tokens till fiatvalutor vid köpet. 

Dessa kort fungerar även i vanliga butiker. Om du betalar med ett sådant kort kommer du få motsvarande summa dragen i BTC, eller den kryptovaluta du använder. Då kan du även hålla koll på dina transaktioner och se hur mycket du spenderar. Du kan ofta välja om du vill ha ett virtuellt kort i mobilen eller om du vill ha ett fysiskt bankkort. 

Kommer det bli vanligare att betala med BTC i Sverige?

En anledning till att det är väldigt få butiker som accepterar BTC i Sverige är för att kryptovalutor inte riktigt slagit igenom i landet. Som vi skrev innan är det inga banker som accepterar krypto. Om BTC ska bli ett vanligt alternativ i hela landet krävs det att regeringen ändrar inställning. 

Det är mycket möjligt att det sker en ändring i samband med den nya MiCA-lagen. Det är en lag som EU tagit fram tillsammans för att reglera kryptovalutor. Syftet är att det ska råda samma regler i hela EU. Kanske är det denna typ av lagändring som krävs för att BTC ska slå igenom på riktigt i Sverige. 

Man måste få styr på volatiliteten för kryptovalutor

När man pratar om handel med kryptovalutor brukar man även prata om den höga volatiliteten. Eftersom en kryptovaluta kan rasa i värde från en dag till en annan kan det vara svårt att använda det för handel. Om kryptovalutor ska bli ett seriöst alternativ till fiatvalutor måste man även få styr på volatiliteten. Därför är också vissa kryptovalutor bättre lämpade för handel än andra. 

Andra länder har börjat acceptera kryptovaluta som betalningsmedel

Även om Sverige fortfarande har en lång väg att gå när det gäller att acceptera Bitcoin som ett betalningsmedel ser det annorlunda ut i världen. El Salvador var ett av de första länderna i världen som gjort Bitcoin helt lagligt. Det har fått mixade signaler från resten av världen. El Salvadors regering gick nyligen ut och sa att de kommer fortsätta stödja Bitcoin, trots viss kritik. Nu återstår det att se om fler länder kommer att följa efter. 

Det är inte bara El Salvador som tittar på möjligheterna med kryptovaluta. Alla länder från USA till Storbritannien ser över regleringar för kryptovaluta. Vi sedan tidigare att Sverige är ett väldigt trendkänsligt land som gärna följer andra. Skulle BTC bli fullt lagligt i andra länder är det stor chans att Sverige följer efter. Då kan vi få se det i flera butiker inom en snar framtid.