Nu på lördag infaller Internationella Bacondagen – en dag som hyllar ett av världens mest kända och mångsidiga livsmedel. 


–Bacon är en klassiker som utvecklas i takt med tiden genom sina hängivna fans, just nu ökar till exempel efterfrågan på nitritfri bacon utan tillsatser, säger Gabriella Lysell, marknadschef på Tulip Food Company Sverige.

Internationella bacondagen lär ha skapats 2004 (*Wikipedia) av studenter i Colorado i USA, och infaller varje år på tidig höst – i år infaller dagen nu på lördag den 31 augusti.

Att bacon fått en egen dag är inte förvånande. Baconet är unikt och mångsidigt som livsmedel. Unikt för att det går att äta såväl till frukost som middag. Mångsidigt för att bacon, utöver att ätas som det är också kan användas som smaksättare till maträtter liksom till desserter och kakor (se recept härnedan).

En sökning på nätet ger också vid handen att det finns 2121 recept med bacon på landets åtta största recept- och matsajter.

Tulip är idag både världens största och äldsta producent av bacon, 1911 började tillverkningen. Skivad bacon i genomskinlig förpackning introducerade Tulip redan 1924. Utbudet av baconprodukter är idag större än någonsin, och på Tulip görs utöver klassiskt bacon även torrsaltat bacon, ekologiskt bacon, bacon i tjocka skivor och stekfläsk. Allt bacon saltas, torkas och röks över bokved.

– Att bacon varit ett så populärt livsmedel under så många decennier och blivit en klassiker beror på att råvaran hela tiden upptäcks på nytt, förädlas och är en del av sin samtid. Engagemanget bland de som älskar bacon i hela världen är verkligen hängivet. De driver på utvecklingen och kommer med nya kreativa varianter av användning av bacon, säger Gabriella Lysell, marknadschef på Tulip Food Company Sverige och lyfter fram ett exempel ur Tulips sortiment:

– Efterfrågan blir allt större på nitifri ekologisk bacon. Vi gör vår ekologiska bacon helt utan nitrit och utan e-nummer. Ingredienser är sidfläsk och salt, inget annat.

Baconskola – stek ditt bacon rätt!

  • Baconet ska ha rumstemperatur innan tillagning.
  • Stek långsamt på medelhög värme.
  • Gjutjärnspanna ger utmärkt bacon.
  • Stekning kan ske utan fett eller smör

Tips: tillaga i ugnen så slipper du os och kladd – 200 grader ca 15 minuter, använd gärna bakplåtspapper

Roliga baconrecept!

Bacon chocolate cookies

Pizzabullar med bacon

Asiatisk BLT med hoisinbacon