Som ett led i Fazer-koncernens hållbarhetsarbete ska all fossilbaserad plast för engångsartiklar inom Take away försvinna på Fazer Food Services restauranger och Gateaus bageributiker inom Fazer Retail. I steg ett fasas sugrör, bestick och lock till kaffebägare ut och ersätts med fossilfria material. Detta ska vara klart under juli 2019. Därefter påbörjas steg två som omfattar övrigt engångsmaterial för Take away.

Maten har idag en stor global matpåverkan, och Fazer Food Services har länge arbetat för att ha så liten påverkan som möjligt för klimatet. På samtliga 232 restauranger arbetar man bland annat systematiskt med nudging för att ändra sina gästers matvanor till att välja mer grönt. Matsvinn är också något som man arbetar med systematiskt för att minska.

Joakim Nilsson, vd Fazer Food Services.

-Vi har länge arbetat med hållbarhet som en naturlig del i vår affär. Nu tar vi steget vidare och fasar ut all fossilbaserad plast i våra engångsmaterial vilket känns mycket bra, säger Joakim Nilsson, vd Fazer Food Services.

Nu tar Fazer Retail nästa steg i hållbarhetsarbetet på Gateaus 30 bageributiker och slutar med den fossila plasten i engångsmaterial. Först ut är sugrör, bestick och lock till kaffebägare som ersätts av fossilfria alternativ redan i juli 2019. Målet är att samtliga engångsmaterial för Take away ska vara fossilfria.