Grönsakshallen Sorundas satsning på en inkluderande arbetsplats och Niclas Wennerlunds  passionerade arbete med organisationen ”Bara vanlig” fällde avgörandet när Visa vägen-juryn utsåg vinnare i ABC-regionen.

”I en bransch med tuff konkurrens och höga kvalitetskrav visar detta företag att mångfalden av talanger och förmågor samt inkluderingen av funktionsnedsatta ger dem en tydlig konkurrensfördel. Det gör dem till ett fantastiskt föredöme, inte bara för den goda sakens skull utan också för att de visar vägen till en lönsamhet där alla kan bidra.”

Så lyder motiveringen till att Grönsakshallen Sorunda nu får ta emot det regionala Visa vägen-priset som årets arbetsgivare för sitt arbete med att inkludera människor med en funktionsnedsättning. 

Läs också: Grahns Konfektyr och MAX Hamburgare i Skövde – vinnare av Visa vägen-priset

Årets eldsjäl i regionen blir konstnären Niclas Wennerlund, som genom sin organisation Bara vanlig skapar möjligheter för människor med funktionsvariationer att komma ut på regelbundna löpturer – allt utifrån de egna förutsättningarna och glädjen av att röra på sig. Motiveringen lyder:

”Han startade en rörelse, eftersom han inte ville springa ifrån sitt ansvar som pappa. Och det handlar egentligen inte om att bryta normer, utan inse att normen borde omfattar alla. Vi är alla bara vanliga och väldigt ovanliga personer. För i hans värld ska ord som inkludering inte existera, eftersom alla borde få vara med. Och den idén är så enkel, vägvinnande och vägvisande att den helt enkelt måste belönas med ett pris.”

Vinnarna utses av Visa vägen-juryn i nio regioner och juryn består av ordförande Jan Scherman, Bettina Kashefi som är chefekonom på Svenskt Näringsliv, ärkebiskop Antje Jackelén, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson. 

– Det här är ett oerhört viktigt pris eftersom det uppmärksammar arbetsgivare och eldsjälar som väljer att anställa eller engagera människor med olika talanger. De gör det dels för att de vet att det kan göra hela skillnaden för individen, men också för de inser att företaget, arbetskamraterna och hela samhället vinner på det, säger Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman och fortsätter.

– Det finns kort sagt inga förlorare när allas olika kompetenser tas till vara!

De regionala pristagarna kommer att motta sina utmärkelser på en prisutdelning den 25/9 på Hambergs i Uppsala och går sedan vidare till den stora riksfinalen den 25 november i Stockholm där vinnarna får ta emot sina priser från ärkebiskop Antje Jackelén och Prins Daniel. 

Läs mer om Grönsakshallen Sorunda i ett reportage från tidningen Story: https://samhall.se/samhall-story/h-k-h-prins-daniel-besokte-samhall/