Grönstedts har i 20 år glatt sina kunder med den årliga specialcognacen ”Le National” inför Sveriges nationaldag. I år dedikerar de sitt jubileum till Gamla Stan med en ny smakprofil och en ny design på flaskan. För att fira detta samarbetar de med konditorn Sébastien Boudet, som skapat ett festligt nationaldagsbakverk för att uppmana svenskarna att fira med stil.

Specialcognacen ”Le National” inför Sveriges nationaldag

– Le National” är Grönstedts hyllning till Sveriges nationaldag och till Johan Daniel Grönstedt, en av svenska dryckeshistoriens mest framstående profiler. Genom att erbjuda nya smakupplevelser och en ny design på flaskan varje år förvaltar Grönstedts det svenska dryckesarvet på ett unikt sätt.

För att sätta extra guldkant på den 6:e juni har Grönstedts och Sébastien Boudet inspirerats av Frankrikes festliga bakverkstraditioner. De presenterar ”Le Saint-National”, ett nationaldagsbakverk baserat på den klassiska Saint-Honoré-tårtan, med en svensk-fransk twist av cognacskräm gjord på Grönstedts Le National 2024 och svenska jordgubbar.

Sébastien Boudet

– Traditioner är fantastiska och ännu mer fantastiskt är det när traditioner blandas. Frankrikes nationaldag firas enligt konstens alla regler, så varför inte inspireras av den stämningen här i Sverige? Jag har tagit fram ett recept på den klassiska Saint-Honoré-tårtan som blir lite extra festlig med cognacskräm gjord på Grönstedts Le National 2024 och svenska jordgubbar för att få en svensk-fransk twist på det hela. Perfekt för nationaldagsfirandet, säger Sébastien Boudet.

För att fira Le Nationals 20-årsjubileum kommer Grönstedts och Sébastien Boudet att stå utanför Österlånggatan 45 i Gamla stan under nationaldagen mellan kl 14–16 och bjuda nationaldagsfirare på bakverket. Adressen var på 1800-talet platsen för Johan Daniel Grönstedts restaurang Stiernan, där hans cognac fick sitt genombrott.

Grönstedts Le National 2024 är en aromatisk och fyllig premiumcognac dedikerad till Gamla Stan. Den har en komplex smak av kanderade citrusfrukter, torkad frukt och kryddiga fattoner, med tydliga inslag av smörkola, valnöt och mörk choklad. Flaskans design berättar historien om Grönstedts och Gamla Stan, med gömda element för den uppmärksamme.

Le National 2024 lanseras i begränsad upplaga i form av 1000 numrerade flaskor och finns tillgänglig på Systembolaget från den 31 maj.

Text: Redaktionen – Butiksnytt