Matsvinnet ska minska. Regeringen gav därför Livsmedelsverket i uppdrag (2017-2019) att tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket att ta fram en handlingsplan för minskat matsvinn. Nu har handlingsplanen presenterats och den innehåller bland annat 42 förslag på åtgärder för att minska matsvinnet.

Arbetet med handlingsplanen inleddes efter den kick-off för nationellt matsvinnsarbete som Näringsdepartementet genomförde tillsammans med Livsmedelverket den 4 oktober 2017.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket har under arbetet haft en nära dialog med branschaktörer, andra myndigheter, organisationer och forskare för att ta in idéer och synpunkter på förslag till handlingsplanen. Handlingsplanen identifierar fyra punkter som är viktiga förutsättningar för ett framgångsrikt arbete för minskat matsvinn. Planen innehåller också 42 förslag på åtgärder inom nio åtgärdsområden.

– Vi behöver växla upp vårt arbete för att minska matsvinnet, det är ett oerhört slöseri med resurser. Med handlingsplanen har vi nu ett mycket bra underlag för hur vi kan gå vidare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Den största miljöinsatsen är den som tar bättre tillvara på våra resurser. Där spelar arbetet med att minska matsvinnet en viktig roll, säger miljöminister Karolina Skog

Innehåll

I handlingsplanen har fyra punkter identifierats som förutsättningar för ett framgångsrikt arbete:

  • Ett nationellt mål och utveckling av uppföljningsmetoder.
  • Ett aktivt samarbete mellan aktörer i livsmedelskedjan.
  • Ett förändrat konsumentbeteende
  • Utredning, forskning och innovation

Handlingsplanen innehåller 42 åtgärdsförslag inom 9 åtgärdsområden:

  • Mål och mätningar
  • Samverkan och dialog
  • Kunskapshöjning, beteendeförändring och attityder
  • Regler och tillämpning
  • Datummärkning, hållbarhetstid och kylkedja
  • Prognos, logistik och hantering
  • Avtal och upphandling
  • Motivationshöjande åtgärder
  • Utredning, forskning och innovation.

Myndigheterna ser handlingsplanen som ett verktyg och ett steg på vägen i det matsvinnsförebyggande arbetet. En central del i det fortsatta arbetet inom uppdraget 2018–2019 är för myndigheterna en fortsatt dialog mellan berörda aktörer om handlingsplanens åtgärdsområden.