Riksdagen röstade igår (2021-01-27) igenom lagförslaget om ett tillträdesförbud till butik. Nu kommer det att bli möjligt att porta kriminella personer som återkommande stjäl eller trakasserar i butiker.

ICA-handlarnas Förbund har länge diskuterat med beslutsfattare om vilka åtgärder som behöver genomföras för att öka tryggheten och skydda kunder, medarbetare och ICA-handlare runt om i Sverige. Förbundet välkomnar därför den nya lagen som träder i kraft 1 mars, 2021.

LÄS OCKSÅ: Ny lag om tillträdesförbud införs

Mikael Ovrell ICA Nära Ovrell Kortedala

– Det är bra att den nya lagen kommer. Jag har länge sagt att samhället måste tydligt markera vad som är okej och inte. Personer som stjäl, slåss och agerar hotfullt har inte i min butik att göra, samtidigt får inte samhället överge dessa människor. I själva verket är denna typ av kriminalitet en tydlig signal om att något inte funkar, säger Mikael Ovrell, ICA Nära Kortedala utanför Göteborg.

Tillträdesförbudet är en av flera önskade åtgärder från handeln med anledning av att många handlare måste lägga mycket tid och resurser på att säkerställa tryggheten. ICA-handlarnas Förbund ser gärna att rättsväsendet prioriterar ytterligare lagstiftning kopplat till trygghet i butik.

Matbutiker är viktiga mötesplatser i samhället och bör vara en fredad zon för alla. Enbart i ICA-handlarnas 1 270 butiker sysselsätts idag drygt 50 000 medarbetare. Butikerna har också cirka 12 miljoner kundbesök i veckan. 

Fredrik Hägglund, vd på ICA-handlarnas Förbund. Foto Susanne Kronholm

– Tillträdesförbudet är en viktig signal om att ett kriminellt beteende inte accepteras. Vi hoppas nu att tillämpningen av lagen kommer innebära att brott som riktas mot handeln prioriteras i högre grad av rättsväsendet, säger Fredrik Hägglund, vd på ICA-handlarnas Förbund.