ICAs bacon har sedan tidigare tillverkats av svensk råvara, men det har inte funnits någon leverantör med tillräckligt kapacitet för att producera ICAs volymer i Sverige utan baconet har rökts och packats i Holland. Men från hösten 2019 kommer ICAs baconprodukter som produceras i Sverige med svensk råvara, finnas i butikshyllan. Detta möjliggörs genom att ICA vidareutvecklat samarbetat med Charkuterifabriken i Halmstad som bygger ut sina lokaler med cirka 1 700 m2.

ICA har under två år letat intensivt efter en leverantör med möjlighet att från start till färdig produkt kunna producera helsvenska baconprodukter. Charkuterifabriken i Halmstad som redan producerar flera av ICAs varor kan nu även tillverka ICAs baconprodukter. Bacontillverkningen omfattar cirka 80 000 kg per vecka. ICA och Charkuterifabriken har enats om ett strategiskt samarbete som löper över flera år och som möjliggjort att Charkuterifabriken har kunnat bygga ut sina lokaler.

Läs också: Hon tar över rollen som chef för Sveriges största inhousebyrå – ICA Reklam

–  Kunderna efterfrågar svenskt från ax till limpa, och nu kan vi erbjuda detta. Att flytta hem bacontillverkningen till Sverige ger även klimatfördelar. Minskat C02-utsläpp genom kortare transporter och genom att förpackningsmaterialet byts ut till en sockerrörsbaserad plast vilket ger en besparing av plast på 21 ton per år, säger Andreas Sbrodiglia som är sortiment- och inköpsdirektör på ICA Sverige.

Läs också: Ica-aktien rusar på börsen – All time high

ICA satsar på svenskt och lokalt och vi vill stötta både Sveriges bönder och svenska matproducenter. I dagsläget består över 90 % av ICAs charksortiment av svensk råvara. Dessutom är 90 % av det färska köttet och drygt 90 % av ICAs mejerisortiment svenskt.