Aldrig förr har olikheterna varit större mellan bra mat med samma namn. I en värld där olika former av ”mer” genomsyrar utvecklingen blir den unika produkten och kvalitativa råvaran ett allt viktigare krav hos konsumenten. När många vill ha mer saker, mer hastighet, mer överflöd, mer valmöjligheter – mer av allt, föds efterfrågan på det unika. Den unika restaurangen, den avskalade förpackningen, den lokalbryggda ölen och den medvetna tanken. En av årets absolut viktigaste trender är kvalitet.

Vi har fått en pratstund med Gustav Trägårdh som i sin roll som Kökschef på Sjömagasinet aldrig kompromissar med kvaliteten:

– Det finns tydliga tecken på att konsumenten ställer allt högre krav på att grejer ska vara bra. Det gäller inte bara maten de äter, utan även drycken. Det ska hellre vara en hantverksmässig och kärleksfullt tillverkad öl än åtta stycken av mainstream-sorten, förklarar han. Färre men bättre är den positiva trend som vi ser utvecklas allt mer intensivt under året och det gäller inte bara mat, det gäller allt, menar han.

Enligt Gustav Trägårdh handlar kvalitet om kompromisslöshet vad gäller råvara, det behöver inte nödvändigtvis innebära att råvaran är dyr, utan handlar om att välja färre av de produkter som är bra.

Vi kan titta på kvaliteten ur många olika perspektiv och tydligt se kopplingen på hur den hör ihop med andra stora mattrender som hållbarhet, hälsomedvetna val och etik. En närodlad rädisa innebär inte bara högre kvalitet ur en miljösynpunkt, utan även smakmässigt. Och en lokalbryggd öl innebär ett medvetet val för konsumenter som allt mer kräver kvalitativa och unika produkter.

– Vi återkommer till det faktum att konsumenten tänker att färre är bättre och som kock innebär det att ta tillvara på råvaran på bästa möjliga sätt och hylla de råvaror som man arbetar med. De ska lyfta och kompletterar varandra, istället för motsatsen. Först när man förstår det får man ut maximal prestanda av de råvaror som man arbetar med, säger Gustav Trägårdh.

Träffa Gustav Trägårdh i ”I Wagner Soffa” kl.14:30 och i Live-köket kl.15:00 den 12 September på Åbymässan i Göteborg och hör honom berätta mer om hur han arbetar med kvalitet för att skapa de bästa upplevelserna för sina gäster. 

Information om Restaurangexpo och Fastfood & Café-mässan i Göteborg:

Easyfairs arrangerar Restaurangexpo och Fastfood & Cafémässan som en fackmässa för beslutsfattare i restaurang, café och fastfoodnäringen. Som besökare blir du en del av Nordens största mötesplats för branschen där grossister och leverantörer samlas för att inspirera besökarna med de senaste trenderna och ett unikt sortiment. Restaurangexpo och Fastfood & Cafémässan är en mötesplats där köpstarka besökare samlas för att göra affärer. På Åbymässan 11-12 September 2019.