Pantamera Express på Malmens Återvinningscentral fyller tre år, och på Ullstämma firar expressautomaten två år. Utöver årsdagarna firas nu också på Malmen att det i dagarna har pantats hela 5 miljoner förpackningar där. Många Linköpingsbor har valt att skänka sin pant till Tappra Barn.

Storpantautomaten underlättar för den som vill panta mycket på en gång. Av Pantameras 39 stycken expressautomater i landet är det linköping automaterna på återvinningscentralerna Malmen och Ullstämma som genererar mest pengar till välgörande ändamål. Totalt har 614 000 kronor skänkts till Barndiabetesfonden (som var mottagare första året och då fick 120 000 kronor).

Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera. FOTO: Crelle Fotograf

– Vi jobbar ständigt med att öka återvinningen av burkar och flaskor. En viktig del i det är att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi är mycket glada över samarbetet med Tekniska verken som redan i juni 2016 fick sin första Pantamera Express till Malmens återvinningscentral. Ett år senare utrustades även Ullstämma återvinningscentral med en automat. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

När midsommarhelgen närmar sig slås ett extra slag för Pantamera Express,

-Det är bara att komma hit och tömma sin kasse med burkar och flaskor rakt ner i automaten, utan att sortera först, det är lätt som en plätt och går supersnabbt. Expressautomaterna är väldigt uppskattade av Linköpingsborna, det förstår man när nu 5 miljoner förpackningar har pantats bara på Malmen. Våra kunder är generösa och har under åren skänkt mycket pengar till framför allt Tappra Barn. Sedan är det också så att när pantaren återvinner sina burkar i pantmaskinen, istället för att lägga dem i metallåtervinningen, så sparar vi mycket energi. Importburkar återvinns också, även om det inte är någon pant på dem, och vi är glada att kunna erbjuda våra kunder den här servicen på både Malmen och Ullstämma, säger Kjell Österskog, avdelningschef för Tekniska verkens återvinningscentraler.

Tappra Barn är en stiftelse som samlar in pengar till barn som har det svårt. 

– Under 2019 skänker vi pengarna till Tjejjouren, Barndiabetesfonden och Novahuset. Pengarna från panten kommer barnen tillgodo i Linköping, och vi känner en enorm tacksamhet till alla som väljer att donera sin pant till oss, säger Niklas Lillman, projektledare för Tappra Barn.