För att möta en ökad efterfrågan på vegetariska alternativ utökar nu Linas Matkasse sitt gröna sortiment. Två välbekanta kassar får småsyskon när Linas Matkasse lanserar Linas Vegetariska kasse och Linas Flexitariankasse för två personer.

Lina Gebäck, legitimerad dietist och grundare av Linas Matkasse.

Från och med augusti kommer även de mindre hushållen att kunna ta del av sunda och gröna vardagsmiddagar med det lilla extra när Linas Matkasse lanserar Linas Vegetariska kasse, med ägg och mejeriprodukter, och Linas Flexitariankasse, mer grönt mindre kött, för två personer. I och med lanseringen av kassarna sänks tröskeln för de hushåll som vill äta mer vegetariskt och mindre kött genom att Linas Matkasse erbjuder enkla, varierade och sunda middagslösningar.

Redan när den första matkassen lanserades 2008 hade Lina Gebäck, legitimerad dietist och medgrundare av Linas Matkasse, en ambition om att inspirera till att äta mer vegetariskt.

– Då var vegetariskt långt ifrån ett självklart val i alla hem men jag ville se till att det blev det! Både för att vi mår bra av att byta ut köttet mot mer grönt då och då, och för att det bidrar till lägre klimatpåverkan. Därför hade jag redan från start alltid en vegetarisk rätt i veckan, säger Lina Gebäck.

År 2014 lanserade Linas Matkasse sin första vegetariska kasse, till fyra personer, och i dag innehåller samtliga matkassar vegetariska rätter, med ägg och mejeriprodukter.

– Vi vet att allt fler vill äta vegetariskt, men vi ser också att det ibland saknas kunskap om vegetariska recept och hur man ska äta för att få i sig fullgod näring. Det finns helt enkelt en tröskel som hindrar folk att ta steget fullt ut. Med de här matkassarna vill vi hjälpa folk på traven och erbjuda sunda och näringsriktiga vegetariska middagar, säger Lina Gebäck.

Med den vegetariska kassen erbjuds rätter som blandar det moderna och det traditionella vegetariska köket med en extra twist. Näringsberäkningen görs utifrån gällande riktlinjer och Linas Matkasse lutar sig mot livsmedelsverkets rekommendationer. Proteininnehållet säkras med bland annat linser, bönor och ägg.

För den som inte vill ge upp köttet helt och hållet finns möjligheten att välja Linas Flexitariankasse. Den här kassen riktar sig mot hushåll som vill dra ner på det röda köttet. Hälften av rätterna är vegetariska och resterande är främst baserade på fågel och fisk, kött kan också förekomma dock aldrig fläskkött.

De nya kassarna innehåller recept till fyra middagar för två personer och går att beställa från och med 31 juli. Första leveransen sker 18-19 augusti.