Som tidigare kommunicerats kommer Lantmännens nuvarande vd och koncernchef, Per Olof Nyman, att gå i pension under våren 2022, efter tio år i rollen och fjorton år på Lantmännen. Koncernstyrelsen har utsett Magnus Kagevik, nuvarande COO och chef för Lantmännens division Energi, till Per Olofs efterträdare. Magnus tillträder den 1 april.

Per Lindahl, Styrelseordförande, LantmännenPer Lindahl, Styrelseordförande, Lantmännen Per Lindahl. Fotograf: Johan Olsson

– Det är glädjande att kunna meddela att Magnus Kagevik tar över efter Per Olof Nyman, och det känns särskilt positivt att vi kunnat rekrytera vår nya vd och koncernchef från våra egna led. Magnus har en gedigen internationell erfarenhet, stark industriell kompetens och är en uppskattad ledare. Han har även ett genuint intresse för det svenska lantbruket och dess villkor. Jag är säker på att han är rätt person att leda Lantmännen vidare i framtiden. Jag vill också ta tillfället i akt att tacka Per Olof för hans ovärderliga insatser för Lantmännen och svenskt lantbruk. Under hans ledning har Lantmännen utvecklats till ett stabilt, lönsamt och innovativt företag med en solid strategi för tillväxt, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.

– Lantmännen är ett unikt och framtidsorienterat företag. Jag vill rikta ett stort tack till alla skickliga och engagerade ledare, medarbetare och medlemmar för många framgångsrika och inspirerande år. Tillsammans har vi skapat ett lönsamt, växande och hållbart företag och uppnått stora framgångar inom alla våra affärer. Jag är stolt över det vi har åstadkommit – som företag och för svenskt lantbruk. Det känns bra att Magnus Kagevik tar vid som vd. Han har de senaste åren tagit ett kontinuerligt större ansvar för Lantmännens affärer. Jag önskar honom all lycka i sin nya och viktiga roll, säger Per Olof Nyman.

Magnus Kagevik tillträdde som chef för Lantmännens division Energi 2018, och har ingått i Lantmännens koncernledning sedan dess. År 2020 utsågs Magnus till Chief Operating Officer (COO) och fick i samband med det bland annat ett övergripande ansvar för divisionerna Lantbruk och Energi. Tidigare har Magnus haft ett flertal ledande roller inom Assa Abloy och dessförinnan inom Whirlpool, med placeringar i bland annat Hongkong, Tjeckien, Storbritannien, Italien och Frankrike.

– Jag känner mig hedrad att ha fått styrelsens förtroende och utsetts till vd och koncernchef. Lantmännen är ett fint och spännande medlemsägt företag med unika förutsättningar både i den lantbruksnära verksamheten och i industrin. Jag ser fram emot att leda Lantmännen och tillsammans med alla medarbetare bidra till lönsamheten på våra medlemmars gårdar. Tillsammans ska vi fortsätta utveckla Lantmännen och svenskt lantbruk mot världsklass: viktiga delar i det arbetet är att skapa förutsättningar för ett lönsamt och livskraftigt lantbruk, att hantera utmaningarna på våra marknader i coronapandemins spår – och givetvis klimatfrågan som står högt på agendan i alla våra affärer, säger Magnus Kagevik.