På Axfoods huvudkontor har en ny matstudio precis slagit upp dörrarna. Här arbetar kvalitetssäkrare, sortimentsutvecklare, sensoriksamordnare, inköpare och menyplanerare med att säkra koncernens utveckling av bra och hållbar mat.

Matglädjen är central inom Axfood, vilket är extra tydligt i den nya matstudion som precis har öppnat på Axfoods huvudkontor på Torsplan i Stockholm. Matstudion rymmer två väl tilltagna provkök, en gemensam köksö, flera testrum, en fotostudio för matbilder samt utrymme för både kyl, frys och tvättmaskin. Den stora köksön knyter ihop båda köken och fungerar som en naturlig samlingspunkt för alla som arbetar där.

Nya varor och rätter utvecklas

Dofter av mustig tomatsoppa och kryddig indisk gryta ligger i luften och den centrala köksön skvallrar om en pågående matfotografering av en handfull olika maträtter. Här arbetar kvalitetssäkrare, sortimentsutvecklare, EMV-inköpare och kategorichefer inom Dagab med att testa och utveckla nya varor, liksom menyplanerare från Middagsfrid som tar fram nya rätter till kommande middagskassar.

Den centrala köksön blir en naturlig samlingspunkt i Axfoods nya matstudio. Foto Elin Andersson

– Det är jättekul att Axfood satsat på en ny matstudio. Nu har vi nya, fräscha och större ytor som matchar våra behov, vilket är fantastiskt roligt, säger Mirjam Kjellén och Sebastian Johansson, båda sensoriksamordnare på Dagabs kvalitetsavdelning.

Mirjam och Sebastian tillbringar mycket tid i matstudions provkök. Här testar de dagligen produkter för att kvalitetssäkra att Axfoods egna varor håller vad de lovar och att de är konkurrenskraftiga jämfört med motsvarande varor på marknaden.

Inspireras över bolagsgränserna

Matkasseaktören Middagsfrid utformar recept och provlagar kommande rätter till kundernas kommande middagsmenyer.

– Nu när vi kan vara i matstudion samtidigt kan vi ta del av varandras arbete och inspireras över bolagsgränserna. För oss på Middagsfrid är det väldigt nyttigt att få bättre koll på arbetet som sker inom Dagab, särskilt eftersom vi använder många EMV-varor i våra middagskassar, säger Helena Eshammar, menyplanerare på Middagsfrid.