Österlenmejeriet i Lunnarp ägs sedan några år av franska DANONE. Det tidigare så traditionella mejeriet är idag en modern och helt mjölkfri produktionsanläggning, vilket inneburit en stor förändring i tillverkningsprocessen. Nytt i sortimentet är Plant-gurt, ett veganskt alternativ till yoghurt, som fylls i helt återvinningsbara förpackningar.

-För att kunna producera Plant-gurt hos oss i Lunnarp behövde vi hantera betydligt större mängder pulver än tidigare. Havrepulvret som vi använder måste också på ett snabbt och effektivt sätt blandas med vätskan i tillverkningsprocessen. Claes-Ove Nilsson förstod våra utmaningar hjälpte oss med en helhetslösning som vi är mycket nöjda med säger Magnus Mattisson, Product Optimization Manager, Lunnarps fabrik.

Produktionsprocessen innebär också ett fermenteringssteg och till det behövdes utrustning som uppfyller de speciella krav som finns för hygien, ergonomi och säkerhet.

-Vi gjorde tillsammans med Magnus Mattisson och Mikael Hemgard, processexperter på Danone, en djupanalys över vad de behövde och vilka krav som ställts. Vi tog fram en helhetslösning för Lunnarps fabrik som uppfyller arbetsmiljökraven speciellt ur dammsynpunkt och ergonomi, säger Claes-Ove Nilsson, teknisk säljare på Christian Berner.

Lösningen för Lunnarps fabrik blev en säcktömmare med en integrerad ventilationslösning där omhändertaget damm återföres till processen. Säcktömmaren byggdes samman med en pulvermixer som på ett effektivt sätt snabbt åstadkommer en fullständigt dispergerad suspension av havrepulver och processvätska. Detta gör att man får en hög och säker produktkvalitet med kort processtid. Till denna enhet levererades även direkt kopplad säckkomprimator för att ta hand om de tömda säckarna på ett damm säkert och effektivt sätt.