Rawstraw är UF-företaget vars sugrör av skånsk råghalm ledde till en seger i SM. Nu satsar de på företaget även utanför Ung Företagsamhet-världen – och deras produkt ligger helt rätt i tiden.

Anna von Gross startade UF-företaget Rawstraw tillsammans med fyra andra gymnasieelever för ganska exakt ett år sedan. De visste redan från början att de ville göra en miljövänlig produkt för framtiden.
-Vi kollade på olika plastprodukter som vi skulle kunna ersätta. Jag och en annan tjej i företaget jobbade i restaurangbranschen och vi tyckte att det saknades bra alternativ till plastsugrör.

Läs också: Återanvändbara sugrör tillverkade av svenskt vass


Så föddes idén med miljövänliga engångssugrör. Valet föll på att tillverka dem i råghalm, eftersom det är ett starkt och nedbrytbart material som dessutom odlas lokalt på de skånska åkrarna.

Rawstraw vann regionfinalen i Skåne, där de också kammade hem ytterligare tre guld, bland annat ”Årets hållbara UF-företag” som Sysav är värd för. Vinsten tog dem till SM där de vann ”Årets UF-företag” och blev därmed Sveriges representant i EM.

Samarbete med kvinnoanstalt

Det har varit ett intensivt år och de har gjort allt i företaget själva. De åkte och hämtade halmen från bönderna och satt vid köksbordet och klippte sugrören, men i längden blev det ineffektivt att arbeta på det sättet. Därför har Rawstraw nu inlett ett samarbete med en kvinnoanstalt i Eslöv.

-Det är ett jätteroligt samarbete. De tycker att det är kul jobba med något meningsfullt som förbättrar miljön och vi kan koncentrera oss på andra delar av företaget än själva produktionen, säger Anna von Gross.

En viktig symbol

Deras idé ligger minst sagt rätt i tiden. Plast är en het fråga, inte minst sedan EU:s beslut att förbjuda engångsplaster 2021. Men kritiker menar att förbudet mest är meningslös symbolpolitik, istället för något som leder till verklig förändring.
-I EU-länder används 34,6 miljarder sugrör varje år, så det är en enorm marknad. Tar man bort plastsugrören minskar vi också plastanvändningen, vilket leder till att det kommer ut mindre mikroplast i haven. Visst, sugrör är en liten grej, men det är också en symbol för enkla lösningar på stora komplicerade problem. Kan vi ersätta sugrör med något mer miljövänligt kan man ersätta andra saker också, vilket vi måste göra, säger Anna von Gross.

Driver vidare som aktiebolag

Efter UF-årets slut måste företaget avvecklas. Men Anna von Gross, tillsammans med två av de andra delägarna, planerar för att starta aktiebolag för att kunna driva företaget vidare. De ligger fortfarande i startgroparna, men vägen framåt är redan utstakad.

-Vi har en stor vision om att bli den största ersättaren till plastsugrör. Det är vad vi jobbar mot, så får vi se hur långt vi kommer.