Norrgott-förpackning får plasten ersatt med återvunnen plast från returpet. Bytet sker i slutet av september och är en del av Norrmejeriers hållbarhetsarbete för att nå målet 100 procent materialåtervinningsbara förpackningar år 2025.

Anna Karin Karlsson, Norrmejerier.

–    Den nya Norrgott-förpackningen blir inte bara mer klimatsmart utan också betydligt enklare för konsumenterna att källsortera. Pappret runt byttan kan enkelt rivas av och skiljas från plasten vilket gör det smidigt att sortera lock och bytta som plast och resten som papper säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör Norrmejerier.

Förpackningsbytet gäller alla Norrgott-artiklar, Norrgott normalsaltat, extrasaltat samt Norrgott mellan, såväl 300 och 600 gram.

Plasten i den nya förpackningen är en ny sorts plast, returpet, vilket är ett återvunnet material som på detta sätt används igen. Papperet som omsluter byttan är FSC certifierat (Forest Steward Council), vilket innebär att det är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk där man tar hänsyn till naturvärden och skogens återväxt och kan enkelt separeras från plasten genom en perforering i papperet – det förenklar källsortering och materialåtervinning. 

LÄS OCKSÅ: Krister Zackari blir ny vd för Norrmejerier

–    Genom att använda returpet tas den plast som redan finns tillvara och återanvänds i nya förpackningar vilket sparar energi och minskar påverkan på miljön. Att tillverka ny plast kräver mycket naturresurser, bland annat fossil olja, och det är något som vi vill komma bort ifrån. Vårt mål är att inte ha någon fossil jungfrulig (nyproducerad) plast i våra förpackningar alls 2030 säger Anna-Karin Karlsson.

Norrgott tillverkas från norrländsk mjölk på Umeå mejeri. Varje år tillverkas cirka 4 miljoner förpackningar Norrgott som sedan säljs lokalt i norra delen av landet.

LÄS OCKSÅ: Ny styrelseordförande för Norrmejerier

Förpackningsbytet är en del i Norrmejeriers hållbarhetsprogram som syftar till att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål, Sveriges nationella miljömål och branschspecifika initiativ till 2030. Vårt mål är att ha 100% materialåtervinningsbara förpackningar 2025 och ingen fossil jungfrulig plast i våra förpackningar 2030.