Är du bekant med Fuet, delikatesskorven från Katalonien i nordöstra Spanien som tål rumstemperatur? Nu kommer två, nya kryddiga varianter i samma kategori under varumärket Zeta: Zeta Svartpeppar och Zeta Paprika. Samtidigt lanseras Zeta Jamon Serrano – en klassisk, spansk, lufttorkad skinka med aningen torrare textur än Parmaskinkan då den torkas i högre temperatur. Även den klarar sig fint utanför kylskåp.

-Våra nya charkprodukter från Spanien som kan förvaras utan kyla ger helt nya ät möjligheter. De passar alla tillfällen där kylmöjligheterna är begränsade men man ändå vill äta gott och festligt, som i båten, tältet eller husvagnen. De fungerar också bra i utflyktsryggsäcken, som snack efter träning, framför TVn, som mellanmål eller gott och enkelt tilltugg innan maten, säger Pär Uggla, inköpsansvarig på Di Luca & Di Luca.

LÄS OCKSÅ: Zeta Halloumaki – i butikshyllan

Fuet betyder piska på katalanska och är en lagrad, lufttorkad korv av fläskkött som ofta smaksätts med svartpeppar. Sedan tidigare finns en naturell och en rökt Fuet i Zetas sortiment. Nu utökas kategorin med två kryddiga varianter som rullas i krossad svartpeppar eller paprika efter torkning i tjugo dagar.

– Kryddhöljet är generöst och dekorativt utan att för den skull ta över smakmässigt. Serveras korvarna tillsammans bjuder de på ett härligt färgspel på charkbrickan med sin svarta och röda kryddkostym. I Spanien äter man ofta Fuet uppskivad som snack eller tapas, men många använder dem också i soppor och grytor eller som fyllning i olika maträtter, berättar Pär Uggla.

LÄS OCKSÅ: Zeta Crème med sparris & mandel

Ytterligare en nyhet bland charkuterier som inte kräver kyla är Zeta Jamon Serrano (ambient). Serrano är en klassisk, spansk, lufttorkad skinka. Att den här varianten tål rumstemperatur beror på att den torkats i tio månader och har aningen högre salthalt än den kylda varianten.

-Smaken är nötig, fyllig och intensiv. Jag skulle äta den som buffémat eller linda den kring en kycklingfilé. Tänk på att när förpackningen väl är bruten bör både Fuet och Serrano förvaras i kylskåp om det nu skulle bli något över, avslutar Pär Uggla.

Zeta Fuet Paprika

Zeta Fuet Svartpeppar och Zeta Fuet Paprika, 150 g, kostar strax under 40 kronor och finns att köpa på Coop. Zeta Jamon Serrano (ambient), 290 g, finns att köpa på Ica och kostar cirka 80 kronor. I butikerna placeras produkterna oftast i närheten av övrigt charksortiment men inte i kyldisken. 

Zeta Fuet Svartpeppar

LÄS OCKSÅ: Nytt premiumris från Zeta