Sortimentet av bra grill- och stekostar kompletteras lagom till sommaren med Zeta Halloumaki. En nyhet på den svenska marknaden som liknar halloumi men som har något mildare smak, lägre salthalt och en härligt fast konsistens som gör den lätt att skiva och tillaga. Zeta Halloumaki säljs på ICA från och med vecka 20.

När sommaren närmar sig väcks längtan efter nya grillfavoriter. Kött och fisk är givna inslag på glödbädden, men i en stark vegetarisk trend blir även stekt och grillad ost alltmer populärt. För alla som gärna äter en laktovegetarisk kost kan Zeta Halloumaki berika sommarmenyn på bästa sätt.

”perfekt ost på grillen”

-Den liknar halloumiosten från Cypern men är något mildare i smaken och viks inte. Det gör att den håller ihop bra när man skivar samt tillagar den och är därför lättanvänd som matost. Den är till exempel perfekt till långa fries som man dubbelpanerar och sedan steker. Överlag får den snabbt en väldigt fin stekyta utan att fastna i stekpannan eller på grillen, berättar Pär Uggla, inköpsansvarig för ost på Di Luca & Di Luca.

Zeta Halloumaki är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan familjeföretaget Di Luca & Di Luca och den grekiska ostproducenten Kolios. Osten är gjord av pastöriserad mjölk från ko, get och får. God att steka i olivolja eller grilla, passar i sallader, pastarätter eller stek den krispig och ät som den är

-De levererar fetaost till oss sedan länge, en produkt som gett dem många internationella priser. De är också väldigt nytänkande och innovativa och ser på halloumin med lite nya ögon, vilket resulterat i en helt ny tillverkningsprocess som nu är patenterad. Det vi bidragit med i processen är marknadsinsikter och produktutveckling, berättar Pär Uggla.

Zeta Halloumaki tillverkas precis som halloumi av åttio procent komjölk samt tjugo procent får- och getmjölk. Salthalten är däremot något lägre, 2 procent i stället för 2,6 procent. Det kan vara en fördel om osten får huvudrollen på tallriken då smakerna blir mer balanserade.

Zeta Halloumaki, 200 g, kostar strax under 30 kronor och säljs på Ica från och med vecka 20.