Förra året lanserade Arla Årets Smak – en kombination av trendspaning och smakverktyg som hjälper matkreatörer att tolka och applicera smaktrender. Responsen från branschen var positiv och i år presenterar Arla ett utökat koncept som förutom smakpaletter och recept också innehåller en unik smakkarta över syra framtagen i samarbete med Johan Swahn, doktor i sensorik.

–  Att kombinera trendspaning med fördjupad kunskap om mejeriprodukters roll som smakbärare känns både angeläget och roligt. Vi är glada över det positiva mottagande Årets Smak fått från kockar och konditorer och det är givande att kunna bidra till att höja branschens smakkunskap. I år har vi dessutom instiftat ett smakråd som hjälpt oss att ta fram årets upplaga av årets smak, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Pro.

Syra är Årets Smak 2020

Under 2020 kommer vi utforska och experimentera mer än någonsin med syrliga smaker. Det visar en trendundersökning som Arla tagit fram tillsammans med sitt Smakråd som i år består av Jimmi Eriksson, Årets kock 2016, Sebastian Pettersson, Anders Isaksson och Fredrik Andersson, samtliga medlemmar i Svenska Kocklandslaget.

För första gången någonsin har smaken syra kartlagts ur ett sensoriskt-semantiskt perspektiv av Arla tillsammans med fil.dr i sensorik Johan Swahn. Tillsammans med salt, fett och sötma är syra en av de absolut vanligaste och viktigaste smakskaparna vid matlagning. Trots det är användandet av syrliga smaksättare för många begränsat till vinäger eller citron. För att få fler att upptäcka en hel värld av syrliga nyanser har Arla tillsammans med Johan Swahn kartlagt och definierat 10 nyanser av syra: citrus, söt, fruktig, bärig, blommig, örtig, mejeri, umami, salt och besk.

I ett särskilt verktyg som Arla har tagit fram, som finns tillgängligt på deras hemsida, www.kund.arla.se är det möjligt att läsa mer om varje syrlig nyans och hitta exempel på hur de kan användas för att utforska syra inom matlagning.