WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är världens främsta hållbarhetspris och jobbar i år med att lyfta temat hållbar mat. Nu vill de på ett lekfullt sätt få barn och föräldrar att vänja sig vid tanken på att äta insekter och matsvinn. ”Play Food from the Future” heter en ny 3D-printad leksaksmat som är designad för att skapa samtal och fantasifull lek kring hur vi kommer att äta i framtiden.

För föräldrar kan det vara svårt att få barn att glatt äta grönsaker och testa ny mat, men en betydligt större utmaning är att få både barn och deras föräldrar intresserade att äta på ett mer hållbart sätt. En del av FN:s globala mål är att till år 2030 ha minskat det globala matvinnet med 50%. För att åstadkomma detta, och skapa matvanor som är mer hållbara än dagens, är en sak säker: det kommer att behövas förändringar i både attityd och beteende. Man kommer att behöva börja äta mat som det kan ta lite tid att vänja sig vid. Som till exempel insekter, alger och pulver.

Som ett av världens främsta hållbarhetspriser, uppmärksammar WIN WIN Award framstående hållbarhetsinsatser över hela världen. Utöver att belöna banbrytande gärningar, syftar priset också till att stimulera kreativitet och långsiktiga synergieffekter – till förmån för människan, naturen och vår gemensamma framtid. Priset har delats ut i Göteborgs sedan år 2000, och bland tidigare vinnare finns Al Gore, Gro Harlem Brundtland och Kofi Annan.

– Årets tema är hållbar mat. Det är ett ämne lika komplext som livsviktigt för vår överlevnad, där förändringar i vårt beteende är nödvändiga för att ställa om till en hållbar värld. Med lek och fantasi kan man på ett roligt sätt sprida kunskap som utmanar människors inställning till vad som kan vara mat, säger Lovisa Ralpher, projektledare på WIN WIN Award.

För att bredda intresset och skapa nyfikenhet kring hållbar mat, lanserar nu WIN WIN Award ett gäng leksaker som alla representerar tänkbara maträtter från framtiden. ”Play Food from the Future” finns inte att köpa, utan 3D-printas och går att ladda ner gratis. Leksaksmaten är tänkt att vänja både barn och föräldrar vid tanken på att framtidens mat innehåller råvaror som till och med många vuxna idag skulle rata.

– Varje leksak visar en kategori av hållbar mat som barn nog inte är vana vid, men som vi kommer behöva börja äta i framtiden om vi ska rädda den här planeten. Menyn från framtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat och annan näringsrik och klimatvänlig mat, säger Petter Swanberg, en av kreatörerna bakom projektet.

”Play Food from the Future” är framtagen tillsammans med Ingrid Strid, forskare på Svenska Lantbruksuniversitetet. Det är ett ideellt projekt skapat av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, Forsman & Bodenfors, Happy F&B, och tekniken för leksakerna är framtagen i nära samarbete med Cheil Nordic. ”Play Food from the Future” har en lekfull design och är skapad för att väcka samtal och lek kring vad som är ätbart eller inte, och förhoppningsvis öppna upp både små och storas syn på hur hållbar mat egentligen kan se ut.