Tempeh – ett spännande protein som lyfts i Sveriges Mästerkock 2021 och som förutspås att bli en av årets stora vegetariska mattrender. Dessutom får tofu, det mer välkända proteinet, ta en allt större plats på stora matbloggares tallrikar. Matbutikerna hänger med på trenden; snart blir det ännu enklare att hitta svensktillverkad tempeh och tofu från tofufabriken yipin i den vegetariska kyldisken.

Tempeh har sitt ursprung i Indonesien och är en proteinrik och fermenterad produkt med en fast konsistens och nötaktig smak. Tempeh är gjort på fermenterade sojabönor och innehåller hela 20g protein per 100g och är rikt på järn, fibrer och bakterier som är snälla mot magen. Tempeh är mångsidigt och lättlagat – det kan smaksättas hur du vill och passar perfekt i allt från tacos, pasta och nudlar till vårrullar, ris och grönsaker. 

Svensktillverkad tempeh från yipin – nyhet hos ICA och Coop

Nu blir det ännu enklare att hitta tempeh i vegokyldisken – svensktillverkad till och med!  Familjeföretaget yipin är mest känd för sin tofu, men tillverkar även naturell tempeh i sin fabrik i Vallentuna. Vecka 11 lanseras deras färdigtärnade tempeh hos ICA, Coop, och ännu fler Hemköp-butiker.  

Silkestofu – en krämig och mångsidig tofusort

Tofu kommer ursprungligen från Kina och finns i många olika former och konsistenser. Silkesmjuk tofu är en krämig variant som är perfekt till både bakning, matlagning och desserter. Ett tips är att använda silkestofu som krämig bas i exempelvis soppor, smoothies och bakverk. Dessutom funkar det utmärkt som alternativ till ägg och crème fraiche. Silkesmjuk tofu görs på bara tre ingredienser; proteinrika sojabönor, vatten och mineralsalt. 

Svensktillverkad silkestofu från yipin – nyhet hos ICA

Vill du också prova silkestofu? Perfekt! Från vecka 11 hittar du svensktillverkad silkesmjuk tofu från yipin hos ICA, och hos ännu fler Coop-, Hemköp- och Willys-butiker.