Käka mat från 40 restauranger och foodtrucks på matfestivalen i Kungsträdgården ”Smaka på Stockholm”. Det här året låg fokus på framtidens mat och zero waste.
– Matsektorn måste bli bättre på mat för framtiden och vi själva måste bli bättre på att veta vad som är bra för oss och planeten, säger Anders Sewerin, som är grundare till Smaka på Stockholm.

Sedan starten för 28 år sedan har festivalen Smaka på Stockholm fokuserat allt mer på framtidens mat och det gjorde man även i år.

Den 5-9 juni var det dags igen och då valde man att ta steget längre och blir en zero waste-festival med räddad mat från butiker och grossister.

40 restauranger och foodtrucks

På plats fanns närmare 40 restauranger och food trucks samt landets främsta kockar, bagare och mathantverkare. Däribland Paul Svensson, som driver Fotografiskas restaurang, som på senare år har startat flera projekt för ett minskat matsvinn.

– Vi drivs väldigt mycket av hållbar utveckling inom gastronomin. Det kanske mest ohållbara som finns är att slänga producerad mat. Vi vill visa vilka möjligheter det finns att lösa den problematiken. Det gäller egentligen att inte titta så mycket på ytan, utan vara nyfiken på innanmätet, säger Paul Svensson.

Kyldisk med räddade råvaror

På årets festival hade kockarna tillgång till en stor kyldisk med räddade råvaror att använda för matlagning på scen och i workshops.

Även krogar och foodtrucks på festivalen skapade alla tillbehör till sina menyer på räddade ingredienser.

Dessutom kommer mat som finns kvar på kvällen att säljas via maträddarappen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer.

Mat och teknik

Mat och teknik fick också större utrymme, Foodtech Village Live återuppstod för tredje året och växte i år till hela fyra paviljonger som alla hade olika teman.

Här kunde besökare möta entreprenörer och uppleva innovationer inom framtidens mat för hälsa och hållbarhet, stadsplanering samt zero waste.

– Vi försöker göra en festival som ligger i tiden och motsvarar stockholmarnas förväntningar på framtid och nyheter. Matsektorn måste bli bättre på mat för framtiden och vi själva måste bli bättre på att veta vad som är bra för oss och planeten, säger Anders Sewerin, som är grundare till Smaka på Stockholm.