I den senaste upplagan av Butiksnytt tar vi ett djupdyk in i världen av klinisk tandblekning. Att sträva efter ett bländande leende är för många en självklarhet, men att välja rätt tandläkare och metod är avgörande. Vi besökte tandläkaren Marta på Tandea i Hammarby Sjöstad, Stockholm för att utforska processen bakom en professionell tandblekning och avslöjar hemligheterna som ligger bakom ett strålande resultat.

Nyligen begav vi oss på ett äventyr för att genomgå en klinisk tandblekning, eller som vi föredrar att kalla det – en professionell tandblekning.

Jonny Bothin nöjd med sitt nya leende.

Att välja rätt metod för att uppnå ett bländande leende är avgörande, och vi ville säkerställa att Jonny Bothin hamnade i trygga händer. Valet föll på Tandea och tandläkaren Marta, och processen inleddes med att avlägsna tandstenen för att skapa den perfekta grunden för den kommande behandlingen.

Veckan därpå var det äntligen dags för själva den kliniska tandblekningen. Irina, en del av tandläkarteamet, tog emot Jonny, och tillsammans med tandläkare Marta arbetade de för att skapa hans nya leende. Ett steg som kräver noggrannhet och professionalitet för att undvika eventuella risker och maximera resultatet. Förberedelserna är omfattande och inkluderar att skapa en skräddarsydd silikonform för att sträcka ut läpparna och applicera en skyddande massa på tandköttet. Massan härdas sedan med hjälp av en speciallampa, och snart är hela tandköttet täckt med en skyddande ”cement”.

Själva blekningen är en relativt snabb process, men det är förarbetet som tar tid och minimerar risken för obehag såsom
ilningar och potentiella skador på tandköttet. Efter att förberedelserna är avklarade appliceras blekningsmedlet, vars verkan intensifieras under två sessioner om 20 minuter vardera. Tandea använder Opalescence, ett av marknadens mest beprövade medel. Opalescence innehåller kaliumnitrat och fluor, vilket hjälper till att upprätthålla emaljens fluorbalans, med mindre efterbesvär som följd. Tandblekningsmedlet Opalescence förebygger också uttorkning och återställande av tandfärgen. Opalescence finns i olika styrkor vad gäller det aktiva ämnet väteperoxid och även i olika smaker, såsom mint och melon.

Uppslag i senaste Butiksnytt.

Det är viktigt att vara medveten om att marknaden är mättad med produkter av varierande kvalitet. Vissa produkter lovar snabba resultat men kan ge kortvariga effekter och i värsta fall skada emaljen. Valet av tandblekning bör göras med omsorg och kunskap om de produkter och metoder som används. Att välja en klinik med kvalificerad personal och användning av högkvalitativa produkter är avgörande för att uppnå ett säkert och långvarigt resultat. Bästa resultatet är att kombinera både hemma och klinikblekning. Man får ett mer bestående resultat.

Text: Butiksnytt – Redaktionen