I dag öppnar Apoteket sitt andra gränshandelsapotek. Apoteket Nordby ligger i det stora köpcentrat nära norska gränsen och kommer att ge service kring läkemedel och andra apoteksprodukter både till svenska och norska gäster.

Tidigare i år öppnade Apoteket ett helt nytt gränshandelsapotek i Töcksfors i Värmland. Apoteket Nordby ligger fyra kilometer från Svinesundsbron vid norska gränsen. Apoteket blir det andra gränshandelsapoteket där yta och sortiment också anpassats till de lokala förutsättningarna med många kunder från Norge.

Läs också: Idag slår Apoteket upp portarna i Limhamn

– Vi ser fram emot att kunna hjälpa alla i norra Bohuslän med läkemedel och hälsa, men också att kunna förse våra norska gäster med alla de apoteksvaror de kan handla billigare hos oss, säger apotekschefen Hilde Strand.

Några av de varor som är billigare i Sverige än i Norge är värktabletter och gel, hudkräm och solkräm samt multivitaminer och ägglossningstest. Apoteket kommer att ha en stor avdelning för just egenvård med exponering av varor som är särskilt attraktiva för alla gäster från väster.

Apoteket Nordby kommer också som det första apoteket i landet att få en kassa med rullband av samma typ som traditionellt används i dagligvaruhandeln.

Apotekschefen Hilde Strand är själv norsk medborgare och flera av de övriga sju medarbetarna har också norskt ursprung. Bland medarbetarna finns imponerade språkkunskaper som gör att kunderna förutom svenska, norska och engelska också kan få hjälp på kurdiska, albanska, tyska, italienska, arabiska, persiska och ryska.

– Vi kommer att lyssna på kundernas synpunkter och fortsätta utveckla apotekets sortiment efterhand. Förhoppningen är också att vi ska kunna erbjuda hälsotjänster och vaccination så småningom säger Hilde Strand.

På apoteket finns också möjlighet för norska kunder att hämta ut läkemedel om de har pappersrecept.

Det går också att hämta ut läkemedel och andra apoteksprodukter med Expressutlämning.

– Du kan handla läkemedel och egenvård på apoteket.se eller i appen Mitt Apotek och sedan hämta ut dem smidigt efter två timmar på något av våra apotek, berättar t f regionchef Helena Hansson.