Prisjakt Consumer Interest Index rapporterar att svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik) för olika produkter och kategorier slagit i taket rekordtidigt. Redan i mars låg grilloset tungt bland villaområdena runt om i Sverige. Köpintresset för grillar är ovanligt stort samtidigt som alternativen är fler än någonsin.

PaulochThom_grillen

Intresset för grillar och grilltillbehör har ökat dramatiskt under den senaste månaden. Intresset för grillar är vid jämförelsemånaden februari över 90 procent högre än föregående år. I år verkar svenskarna dessutom vara intresserade av en mängd olika grillvarianter, inte bara den klassiska klotgrillen. Webers klassiska kol- och gasolgrillar tar de allra flesta platserna på topplistan. Men det finns även helt andra typer av grillar som fått ökat intresse. Muurikkan är just nu den allra hetaste trenden bland svenskarna, och lite längre ner på topplistan hittar vi uppstickare som den äggformade Kamadon och olika bärbara alternativ.

LÄS OCKSÅ: Lägg kyckling på grillen

– Årets grillpremiär har för många varit rekordtidig. Intresset för grillar var högt redan i februari, men de senaste veckorna har intresset fullkomligt exploderat då vi kunnat se en ökning på hela 150 procent jämfört med i fjol. När vi tittar närmare på vilka grillar det är som trendar kan vi se att klassikern kolgrill håller sig kvar på topplistan, men även att nykomlingar börjar segla upp, till exempel gasolgrillar med stekhäll även kallad Murrikka, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt Insights. Det stora utbudet av grillar kan göra det svårt för såväl grillentusiaster som nybörjare att hitta rätt. Här listar vi därför de mest populära grillarna just nu, och ger dig de bästa tipsen för att hitta rätt i grilldjungeln.

KLOTGRILL/KOL
Doften från en kolgrill kan vara svårslagen. Även om frågan är omtvistad, menar många att kolgrillen även ger den mest autentiska grillsmaken av dem alla. Kolgrillen kan komma upp i högre temperaturer än exempelvis gasol och elgrillen, vilket kan vara en fördel för vissa recept. Vidare är de ofta mindre, lättare och billigare än gasolgrillen och utöver att rengöra gallret behövs egentligen inget underhåll.

GASOLGRILL
Gasolgrillen kommer i många olika former och storlekar som kan anpassas efter ditt utrymme och smak – allt från riktiga lyxvarianter till mindre alternativ. Årets stora trend Muurikkan är ett exempel på en helt annan typ av gasolgrill än den klassiska. Gemensamt för gasolgrillar är att de värms upp på mycket kort tid perfekt när du snabbt vill grilla på något till middag. En annan fördel är dess möjlighet att hålla jämn värme över hela grillen. Rengöringen är också enklare än hos en kolgrill och du kan lättare kontrollera värmen.

ELGRILL
För dig som gillar enkel rengöring är elgrillen perfekt. Den är lätt att använda, går att fynda till ett riktigt bra pris och kommer i mindre modeller som är smidiga att förvara om utrymme är en problemfaktor. En annan klar fördel, kanske den främsta om du bor i lägenhet, är att denna grilltyp får användas på balkongen. Du slipper rök som stör grannarna och det enda som behövs är ett eluttag.

SMOKER
Smokern, eller röken, ger dig en helt ny grillupplevelse. Här är det långa grillningar på låg temperatur som gäller, en så kallad “slow-cooked” barbeque. Det finns flera olika varianter, men som du hör på namnet är ger smokern dig en gedigen rökig smak. Vissa säljs som kombinationer med en kolgrill och andra specialgjorda för att kall- eller varmröka. En riktigt maxad variant är en Offset smoker, som har rejält med grillyta och en separat del som man eldar i.

KAMADO
Kamado är en keramisk kolgrill som blivit mycket populär de senaste åren. Den är perfekt för dig som vill grilla året om då den är helt oberoende av väder och vind. Du kan reglera temperaturen noggrant och Kamadon kan både nå riktigt höga temperaturer och även användas för rökig “slow-cooking” på låga temperaturer. Priset är lite högre, men användningsområdena är breda och livslängden lång.