Det blir varmare. Eller, beroende på var du bor, blötare.Klimatet förändras och enligt FN är de massiva, globala effekterna den avgörande frågan i vår tid.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Butiksnytt. 

Korna har blivit beskyllda för att förstöra klimatet och köttet ses som ohälsosamt.

Den globala uppvärmningen orsakar skiftande vädermönster som utgör ett hot mot jordbruket och vårt utbud av mat. Dessa förskjutningar har redan gjort de senaste fem åren (2014–2018) till den varmaste perioden som någonsin har registrerats enligt NASA. Oförutsägbara eller minskade leveranser av färskvatten skapar redan problem.

En fjärdedel av jordens 7,6 miljarder invånare undrar dagligen var de kan få tag på rent dricksvatten. Det här är den högst reella klimatförändring som 3 300 delegater från 130 länder kommer att diskutera under Stockholm World Water Week 2019 i slutet av augusti. Under konferensveckan kan deltagarna själva njuta av en oändlig tillgång på rent svenskt dricksvatten.

En halv miljard människor råkar bo i ett av de 17 länder som lider av extrem vattenbrist, orsakad av utarmning och försämring av vattenresurserna. Men problemet blir snart ännu större. Medborgarna i 44 länder – från Europa och Amerika till Australien – måste också snabbt ta itu med vad World Resource Institute (WRI) beskriver som ”höga” nivåer av vattenbrist då den tillgängliga vattenförsörjningen minskar med mer än 40 % varje år.

I Indien genomlider just nu hälften av landets 1,3 miljarder invånare den värsta torkan på decennier med stark hetta och brist på färskvatten. Förra året hotades Kapstaden av torka som riskerade att stänga den offentliga dricksvattenförsörjningen. Och 2017 var det nära att Rom tvingades till vattenransonering efter en långvarig torka.

Enligt FN-godkända prognoser kommer den globala efterfrågan på rent dricksvatten att överstiga utbudet med 40 % år 2030. Andra städer som står inför liknande problem med vattenbrist inkluderar Sao Paulo, Peking, Kairo, Moskva, Mexico City, London och Miami.

Det här är den globala vattenkris som innovationstävlingen Urban Water Challenge försöker avhjälpa genom att identifiera innovativa och skalbara lösningar som står inför utrullning. Innovationstävlingen startades av Stockholmsbaserade Bluewater tillsammans med amerikanska 11th Hour Racing och Imagine H2O. Imagine H2O är en ideell organisation som ger människor möjlighet att lösa vattenutmaningar globalt. Drivkraften bakom Urban Water Challenge Award är att människans uppfinningsrikedom kan utnyttjas såväl för planetens bästa som för alla som lever här.

Einstein hade rätt när han sa att vi inte kan lösa problem genom att använda samma typ av tänkande som vi använde när vi skapade dem. Vi måste utforska nya idéer för att skapa bättre lösningar för de utmaningar vi nu står inför.

Under Stockholm World Water Week kommer vinnarna av Urban Water Challenge 2019 att få finansiellt stöd från grundarna Bluewater och 11th Hour Racing. De belönas för sina innovativa metoder som berör dricksvatten, vattenanvändning, infrastruktur för återvinning och system som förbättrar ekosystemet och gör megastäder resilienta – i en tid då det otänkbara allt snabbare håller på att bli verklighet.

Årets upplaga av Urban Water Challenge mottog över 226 ansökningar från 38 länder, alla med en nytänkande syn på lösningar som kan tillgodose de globala vattenbehoven i snabbt växande städer och samhällen. Från deltagarlistan utsågs sex finalister från fem länder: Indien, Kenya, Kolombia, Vietnam och USA, med Watch Tower Robotics (USA); Indra (India); och Zilper Trenchless (Colombia) som de tre vinnarna.

De nya lösningarna balanserar individens och samhällets behov och hanterar de globala utmaningar som klimatförändringar och vattenbristen skapar. Målet med Urban Water Challenge är inte bara att visa vad som är möjligt, utan också att stötta entreprenörers strategier och innovationer såväl finansiellt som med resurser för att skapa en framtid med säker tillgång på rent dricksvatten.