Förra sommarens torka gjorde morotsskörden mindre än vanligt med ovanligt många små morötter. En stor del av dessa kastades eller blev till biogas istället för att konsumeras. I sommar inkluderar Axfood även de lite mindre morötterna i butikernas färdigpackade morotspåsar. Om det blir en sommar som i fjol väntas det minska matsvinnet med cirka 100 ton.

Axfood matsvinn

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

– Det här är ett sätt för oss att minska matsvinnet, inte bara i vår egen verksamhet utan i en annan del av livsmedelskedjan. Varje kilo minskat matsvinn räknas, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Matsvinn har en stor negativ påverkan på såväl ekonomi som miljö. Eftersom upp mot en tredjedel av all mat slängs är svinnet en av de viktigaste frågorna för att minska livsmedelsbranschens klimatavtryck. Även om det största matsvinnet uppstår i hushållen, går mat till spillo längs hela livsmedelskedjan. På Axfood är målet att halvera matsvinnet till 2025, fem år före FN:s globala miljömål.

– Klimatförändringarna ställer oss inför nya utmaningar. Därför behöver vi omvärdera både vad vi lägger på tallriken och vad vi är beredda att slänga bort. Genom att ta bort klass 1-märkningen, som är frivillig för morötter och reglerar storleken, kan vi nu även ta vara på de lite mindre morötterna, säger Åsa Domeij.

Morötterna kommer att säljas i färdigpackade påsar om 500 gram i Axfoods butiker Hemköp, Willys, Tempo och Mat.se. Påsarna märks ”svinngoda” och kommer från och med i sommar att innehålla morötter om minst 15 millimeter i diameter, mot tidigare 20 millimeter. De flesta av morötterna odlas av Ryftes på Gotland och den första skörden beräknas till sista veckan i juni.