Willys stormarknad i Märsta centrum har drabbats av en brottsvåg. Personalen får utstå kränkningar både verbalt och med våld och ingen får lämna butiken ensam efter de sena passen. Enligt Dagens industri rör det sig bland annat om gäng, utrustade vapen och masker för att dölja ansikten. – Det är mycket stök. Folk kommer in och äter helt obehindrat ur salladsbaren och från brödavdelningen, säger butikschef Anna Nyberg till DI.

Sedan 2017 har en brottsvåg drabbat personalen med hat, hot, och snatterier – en ohållbar arbetsmiljö. Trots kriminaliteten har Nyberg försökt styra butiken in på rätt bana igen. Alla i personalen har utrustats med personlarm, och ett säkerhetsbolag har kopplats in som stationerat vakter i butiken.

Läs också: Därför anmäls inte butiksstölderna

Under tiden som butikschef har hon sett gäng med dolda ansikten rusa in i butiken, utrustade med hockeyklubbor och käppar, för att skrämma personalen. Även ”soft guns” har förekommit, berättar hon.

– Vissa har gått in i butiken med ”soft guns” i byxlinningen, men vi vet ju inte vad det är för vapen. Det är mycket stök. Folk kommer in och äter helt obehindrat ur salladsbaren och från brödavdelningen, säger hon till DI.

Enligt butikschefen stoppar personalen folk med kött i väskorna, med ett värde kring sju till åtta tusen kronor – varje dag. Dessutom har de anställda fått höra att våldsverkarna väntar på dem utanför, varför de inte längre lämnar butiken ensamma sena kvällar.

Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun.

Att brottslighet är ett problem för företagarna, kan kommunen bekräfta. – Det kan vara ungdomsgäng som hänger i centrum. Vi har också mer strukturella bekymmer, som dieselräder och stölder av lastbilar i Rosersberg. En restaurangägare blev utsatt för ett sprängattentat. Vi ser hela skalan, men det går åt rätt håll, säger Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun, till DI.

Sedan årskiftet har situationen emellertid förändrats åt det bättre för Anna Nyberg och hennes personals, detta efter att säkerhetsbolaget kopplats in.