Vädret blir varmare och solen gör sig påmind allt oftare. Längtan efter en frisk bubblig cider i solskenet växer sig också starkare. Nu närmar sig även äppelblomningen på Österlen – en stor händelse varje vår som lägger grunden för Kiviks Musteris hantverkscidrar på skånska äpplen.

På Österlen är tiden innan äppelträden blommar en särskild tid på året, då det till stor del är denna som avgör hur årets skörd blir. Under våren går också startskottet för ciderns högsäsong och början på den långa processen att göra cider.

Traditionell cider jäses på äpplen, ett hantverk Kiviks Musteri har jobbat med i fem generationer. Med den samlade kunskapen om dryck jäser musteriet varje år ett sortiment av cidrar gjorda på skånska äpplen – serien har döpts till Våra finaste och är Kiviks Musteris hantverksmässigt gjorda cidrar på utvalda äppelsorter och äppelodlingar. Sortimentet finns i ett begränsat antal flaskor, där antalet varje år avgörs av äppelblomningen och sedan hur skörden går. De lågalkoholhaltiga cidrarna finns att köpa i Musteriets egna butiker på Solnäs Gård utanför Lund, i deras butik i Kivik samt i företagets webbshop. På Systembolagets hemsida kan de omsorgsfullt gjorda cidrarna med högre alkoholhalt beställas.

Ingrid Marie 5,5%, 27,5cl
Systembolagets art.nr: 1064, 22 kr

En trycktanksjäst cider på klassiska äppelsorten Ingrid Marie. Metoden ger cider med små pärlande, naturliga bubblor som tillsammans med äpplenas aromer resulterar i en cider med elegant, frisk karaktär. Skånsk cider på äpplen som är odlade och jästa hos oss på Österlen. Den torra cidern passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter.

Gravensteiner 7%, 75 cl
Systembolagets art.nr: 56648, 129 kr

En flaskjäst cider på Gravensteiner-äpplen. Den klassiska gamla äppelsorten är full av smak, perfekt för att jäsas till cider. Den torra och eleganta cidern fick sin andra jäsning direkt i flaska i den stensatta källaren från 1700-talet, där fick den sen vila i ett halvår för att uppnå helt rätt karaktär. Njut av den idag eller lagra den för en resa mot ännu finare smaker! Cidern passar utmärkt till ljust kött, fisk eller ost- och charkbrickan.

Från Musteriets odling på Solnäs Gård har även päron odlats och sedan handplockats för att pressas och jäsas tillsammans med en liten del äpplen på Österlen.

Solnäs Päron 4%, 27,5cl
Systembolagets art.nr: 36335, 25 kr

Solnäs Päron är jäst på päronsorterna Alexander Lucas, Concorde och Conference från musteriets odling på Solnäs Gård i Skåne. Tillsammans med en liten del Mutzu-äpplen har den jästs på trycktank till en frisk smakupplevelse, full av karaktären från gårdens fina päron. Den friska smaken gör cidern till en utmärkt komponent till den somriga buffén med fräscha smårätter.

Cidrarna finns alla tillgängliga för beställning till din närmsta butik hos Systembolaget.