För sjätte året i rad delas ICAs Entreprenörspris ut för att hylla företagare som gör skillnad för sitt närområde. Priset delas ut i två kategorier, och nu står det klart att årets vinnare är två företag från Norrbotten. Årets lokala hjälte tilldelas det Piteåbaserade besöksmålet Pensionatet och Årets lokala hjälte junior går till Containing Greens i Luleå, som utvecklar vertikala hydroponiska odlingssystem. 

ICAs Entreprenörspris delas ut till företagare som verkar i ICA-handlarnas anda, och via entreprenörskap påverkar sitt närområde till det bättre. Priset delas årligen ut i två kategorier: Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte junior, som utmärker en entreprenör upp till 25 år. Utifrån hundratals nominerade från hela Sverige står det nu klart att årets vinnare är två företag från Norrbotten. 

– ICA-idén, fria handlare i samverkan, handlar i grunden om det lokala entreprenörskapet. ICA-handlare driver 1300 butiker runt om i Sverige, och det är väldigt roligt att få dela ut ett pris i deras anda. Gemensamt för årets vinnare är att de med själ och hjärta får sina närområden att utvecklas och växa – Pensionatet med sin kreativa oas i Piteå, och Containing Greens genom att möjliggöra färska, närodlade och klimatsmarta grönsaker oavsett årstid, säger Nina Jönsson, vd för ICA Gruppen och juryns ordförande. 

Årets lokala hjälte går till Lisa Hellmér och My Bergström som tillsammans utvecklat det populära besöksmålet Pensionatet – som bäst beskrivs som en hub för lokala innovatörer, kreatörer och kulturfrämjare. Det som började som ett litet Bed and breakfast för över 10 år sedan har successivt utökats genom flertalet verksamheter, och förutom pensionat finns det idag även en studio, en keramikverkstad, coworking-space och ett bageri. Målet är att skapa plats för möten, människor och mat – och att fånga känslan av det som definierar Piteå. 

– Vi är otroligt chockade och glada, över det här priset. Både jag och My brinner för lokalt företagande, och att vara med och utveckla såväl Piteå som Norrbotten. Vi vill skapa en plats för upplevelser och där människor känner sig som hemma. Det här är ett fantastiskt kvitto på att vi lyckats, säger Lisa Hellmér. 

Årets lokala hjälte junior går till Containing Greens i Luleå. Det var när Moa Johansson, Adrian Mellgren och Ellinor Emilsson träffades på idéutvecklingsprogrammet LTU Business Sommar som de insåg att 95% av Norrbottens frukt och grönt importerades. Tillsammans började de titta på alternativa lösningar, och med hjälp av spillvärme från serverhallar och resurseffektiva hydroponiska odlingssystem har de utvecklat en teknik som möjliggör färska, närodlade grönsaker oavsett årstid. Idag utvecklas tekniken tillsammans med styrelseordförande Andreas Eklund, och målet är att tillsammans skala upp verksamheten.

– Tänk att det som startade som ett studentprojekt nu får ta emot ICAs Entreprenörspris. Det här ger oss verkligen motivation att fortsätta utveckla Containing Greens. Tillsammans kan vi bidra till en bättre värld, där vi inte behöver frakta grönsaker jorden runt, utan faktiskt tar vara på det vi har runt omkring oss, säger Moa Johansson.

Vinstsumman är 100 000 kr i respektive kategori och vinnarna har utsetts genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Nina Jönsson, vd ICA Gruppen, Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Noel Abdayem, entreprenör och grundare av The Humble Co, Petra Peters, partneransvarig på Ung Företagsamhet samt Petter Nilsson, ICA-handlare på ICA Nära Riksgränsen. 

Juryns vinnarmotiveringar:
Besöksmålet Pensionatet
Årets lokala hjälte tilldelas Lisa Hellmér och My Bergström, som med sitt pensionat har visat vad ett lokalt företagande betyder i praktiken. I sann entreprenöriell anda har de fyllt villaområdet Malmgatan med liv och lyckats skapa en kreativ oas med flertalet verksamheter. Det som började med ett litet Bed & Breakfast är idag en av Piteås viktigaste mötesplatser.

Containing Greens
Årets lokala hjälte junior tilldelas Moa Johansson, Adrian Mellgren och Ellinor Emilsson. Med hjälp av spillvärme från serverhallar och resurseffektiva hydroponiska odlingssystem har de bevisat att framtiden är full av möjligheter – och att ett hållbart matsystem kan innefatta färska, närodlade grönsaker oavsett årstid eller breddgrad.