– Vi låtsas jobba och de låtsas betala vår lön. På så sätt kan vi upprätthålla bilden av att vårt samhälle fungerar”. Med de orden sammanfattade en person hur man i Sovjetunionen strävade på med att klara vardagen. Man byggde upp två parallella verkligheter. Den ena var den man pratade om och den andra var den man levde i. På så sätt man konflikter som ändå inte ledde till något.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Butiksnytt.
Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna. Fotograf: Anton Enerlöv

–  Vår gamle minister Björn Rosengren kallade Norge för den sista Sovjetstaten, men det är inte sant. Det är Sverige. Vi har de senaste åren blivit allt skickligare på att bygga upp parallella verkligheter som passar våra syften. Här följer några exempel.Ingen förnekar att utmaningarna inom hållbarheten är mycket stora och att det finns behov av stora reformer för att lösa framför allt energifrågorna. Vad gör man då i Sverige.

Björn Rosengren fd näringsminister (S)

Jo, man pratar plastpåsar, vilket är ett försumbart problem i samhället. Istället för att exportera svensk insamling och återvinningsteknik, pratar politiker om skatt och förbud, skatt och förbud och så vidare. För att lösa ett i realiteten icke-problem. Medborgare som inte är så insatta kan då känna att det var väl bra att man tar tag i detta. Men det löser inget, skapar bara kostnader och bromsar utvecklingen. Men genom att konstant prata om det ser det ut som om vi jobbar på att lösa ett verkligt problem.

Fotograf: Anton Enerlöv

– Stölder, hot, våld och trakasserier hör idag till dagligvaruhandelns största problem, något som branschen högljutt påtalat de senaste fem åren. Behovet av förstärkningar inom rättsväsendet och modernisering av lagar är stora. Men detta kostar stora pengar och skattkistan har många stora hål, så vad får vi. Retorik till exempel, det som innan valet var 10.000 fler poliser är nu 10.000 fler polisanställda, inklusive personal i kriminalvården.

Anders Thornberg Rikspolischef.

Rikspolischefen bjuder in till konferens med handelns representanter för ett drygt halvår sedan, och sedan dess ingenting. Regeringen tillsätter en utredare, som inte själv tror på tillträdesförbud, att utreda tillträdesförbud. Utredningen kom i januari i år. Sedan dess, ingenting. Men det ser ut som om man gör något, man har ju minsann låtit göra en utredning!

Detta var två exempel, du har säkert fler som visar på vilket land som är den sista sovjetstaten. Maila mig gärna på par.bygdeson@livsmedelshandlarna.se

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna