Världen fortsätter att prisa Greta Thunberg för hennes insatser. På lördagskvällen tilldelades den svenska klimataktivisten ett specialpris vid den tyska tv-galan ”Den gyllene kameran”.

I motiveringen till priset benämns 16-åriga Thunberg som en ”ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse”. Hon visar att ”en enda röst kan bli hörd och kan göra skillnad”, säger juryn. Nyligen var hon på omslaget av Time Magazine.

Greta: ”Jag har alltid varit annorlunda”

I sitt tacktal tillägnade Thunberg priset till tyska miljöaktivister.

På lördagen utsågs Greta Thunberg också till årets svenska kvinna av Swea International, en förening för svenska kvinnor som bor eller har bott utomlands. Greta Thunberg är den yngsta som tilldelats utmärkelsen, som går till kvinnor som varit ambassadörer för Sverige utomlands.

”Symboliserar betydelsefulla svenska värderingar”

Föreningen skriver i ett pressmeddelande att Greta Thunberg ”symboliserar betydelsefulla svenska värderingar, vid sidan av klimatfrågan även det faktum att en ung kvinna kan vinna gehör med fakta och välformulerade tal”.

Greta Thunberg utsågs till årets kvinna 2019 av tidningen Expressen, och var hederspristagare vid den Internationella miljöfilmfestivalen i Barcelona, är nominerad till den franska regionen Normandies frihetspris. Hon är också nominerad till Nobels fredspris.

Från ”hemmasittare” och livshotande sjuk – till att bli en av världens mest inflytelserika aktivister, läxa upp FN:s generalsekreterare och få unga över hela jorden att skolstrejka för klimatet.

Här berättar hon om vägen ur ätstörningarna och mobbningen, fördelen med att ha diagnoser och namn på styrkorna och utmaningarna – och kampen för att rädda planeten.

– Jag tror inte att jag är någon särskild person, men jag har ett moraliskt ansvar att göra vad jag kan för att vända utvecklingen och få folk att förstå vad som händer om vi inte förändrar vårt beteende, säger Greta Thunberg som har 626 000 följare på Twitter.

Fakta: Greta Thunberg

Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras 2018 skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.

Greta Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv blivit inbjuden att tala vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och vid ett seminarium om framtidens Europa i Bryssel.

Greta Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Farfar Olof Thunberg är dessutom välkänd för många som berättarröst i filmer och sagor om björnen Bamse.