I november 2018 öppnade 21-årige Linköpingsstudenten Edvin Johansson sin första obemannade matbutik på landsbygden. Med den ökande urbaniseringen får matvarubutiker, post- och bankkontor allt svårare att överleva utanför storstäderna. Det ville Edvin hitta en lösning på och med hjälp av digital teknik och internetuppkoppling har han utvecklat en obemannad matbutik på 25 kvm med ett sortiment på 450 artiklar. Själva byggnaden är ett Attefallshus som Edvin ritat på egen hand i CAD för att få ändamålsenligt. Utbudet av varor är större än ett basutbud och framförallt finns det ett fokus på närproducerade varor. Priserna är jämförbara med andra småbutiker och Axfood levererar merparten av varorna.

Konceptet bygger på människors ärlighet, men det finns övervakningskameror och larm. Som besökare låser du upp butiken genom att identifiera dig med ditt mobila Bank-ID. Varorna skannar du själv och betalningen görs med kort. För exempelvis varor som säljs på vikt används en inbyggd våg vid kassan. Första butiken har varit igång i 6 månader och det har inte varit några problem med stölder eller svinn.

Edvin pausar just nu sina civilingenjörsstudier på Linköpingsuniversitet för att utveckla konceptet. Hans mål är att driva Auto_mat som franchise med 200 butiker inom tre år där butiksytan ökas till 48 kvm och inrymmer ett fullt sortiment med 1000 artiklar, vilket gör att kunderna inte ska behöva handla någon annanstans.