Från och med vecka 11 kommer alla ICA-butiker i Sverige ha möjlighet att köpa in växtbaserade pålägg från Alingsås-baserade livsmedelsföretaget HUJ. Då blir HUJs vegofärskostar, Creamy Cashew, lagerlagda på alla ICAs lager och går därmed att beställa via matjättens ordinarie beställningssystem AoB.

Totalt handlar det om över 1 200 ICA-butiker som nu kan erbjuda HUJs vegofärskostar till sina kunder.

–  Genom att distribueras på ICA har vi möjlighet att nå många nya städer och konsumenter med våra pålägg. Det är en viktig milstolpe på vår resa och för att uppfylla vår vision om ”att bli en klassiker för kommande generationer”, säger HUJs grundare och VD Alice Knap.

HUJ är en uppstickare i livsmedelsbranschen. 2018 lanserades deras första pålägg i några enstaka pilotbutiker i Göteborgsregionen, en vegopastej i två smaker med en bas på svenska vita bönor och solroskärnor. Sedan kom ytterligare ett pålägg: en vegofärskost i fyra smaker, baserad på Fairtrade-märkta cashewnötter och svenskodlade bönor.

–  Att nötterna i vår vegofärskost är Fairtrade-märkta var något som jag tror bidrog mycket till att vi blev lagerlagda hos ICA. Vi har fått uppfattningen att både deras ledning och konsumenter har ett stort intresse för hållbarhet. Extra roligt är också att vår vegofärskost blev utsedd till Årets MåBra-val 2021, av tidningen MåBra i december 2020, säger Alice Knap.

Under 2020 flyttade HUJ in i större lokaler i en före detta Arla-fabrik i Alingsås, där de nu jobbar för att investera i en helautomatisk produktionslinje.

–  Vi har ett år av kraftig tillväxt bakom oss där vi trots utmaningar, till följd av pandemin har lyckats växa från ett 30-tal återförsäljare till över 300 i dagsläget. Samarbetet med ICA kommer ytterligare stärka vår plats på vegomat-marknaden och ge oss möjlighet att bidra till att fler kan testa växtbaserad matkonsumtion vilket är bra för både hälsan och planeten, avslutar Alice Knap.