Idag väljer fler och fler att köpa närodlad och lokalproducerad mat. Det är en självklarhet för livsmedelsbutiker att erbjuda sina kunder detta. Både för att möta kundernas önskemål, men även för att främja klimatet och det lokala näringslivet. Nu tar ICA Kvantum Tyresö närproducerat ett steg längre. Som första ICA-butik i Stockholms län tecknar de ett elavtal som innebär att butikens elförsörjning kommer levereras från det lokala vattenkraftverket Uddby.   

– Vi är otroligt glada att numer kunna förse hela butiken med närproducerad el. Uddby kraftverk är Stockholms läns största vattenkraftverk och har funnits i över hundra år. Det ligger dessutom bara fem kilometer från vår butik – snacka om närproducerad el, säger Niclas Ljungqvist, som tillsammans med Mats Andersson driver ICA Kvantum i Tyresö.

Avtalet med Bixia innebär att motsvarigheten till butikens totala elbehov produceras av det lokala vattenkraftverket Uddby kraftverk. För varje kilowattimme som ICA Kvantum Tyresö använder går en del av pengarna tillbaka till producenten. På det sättet gynnas småskaliga, lokala elproducenter som får möjlighet att underhålla och investera i mer förnybar energi. Avtalet ger inte bara elkunden ett trovärdigt miljövärde utan bidrar också till att elproducenten ökar sina affärsmöjligheter.

– Bixia Nära Exklusiv är ett unikt elavtal på elmarknaden som erbjuder en lösning där kundens el produceras av en egen utvald produktionskälla. Uddby kraftverks produktion täcker ICA Kvantum Tyresös totala årsförbrukning på drygt en miljon kWh. Det är en fantastisk möjlighet för både producent och kund att förse en hel butik med närproducerad el, säger Oscar Carmefeldt, säljare på Bixia.

På ICA Kvantum i Tyresö är man stolt över att kunna förse hela butikens elförsäljning med närproducerad el.

– Vi har länge arbetat med att effektivisera vår verksamhet och minska vårt klimatavtryck. Dessutom arbetar vi för att främja lokalproducenter i butikens utbud av varor. Genom Bixia hittade vi en unik lösning, säger Niclas Ljungqvist.

– För ICA Kvantum i Tyresö passar avtalet som handen i handsken och vi är glada att ICA-handlarna Mats och Niclas valt att samarbeta med oss. Butiken har redan ett stort miljöfokus och detta blir en förlängning av deras hållbarhetsarbete. Vi märker tydligt att det finns en ökad efterfrågan och ser fram emot att hjälpa fler att göra aktiva val kopplat till deras elaffär, säger Oscar Carmefeldt.

ICA och Bixia har samarbetat under många år och sedan 2018 erbjuds även alla ICA:s kortkunder i Sverige att teckna ett hållbart elavtal. Genom avtalet får kunden 500 kronor att handla för i sin ICA-butik, men också löpande bonus och Bixias lägsta elpris. Genom samarbetet hoppas Bixia kunna nå fler miljömedvetna konsumenter och hjälpa dem att göra klimatsmarta elval.