ICAs Entreprenörspris delas ut till personer som med sitt företagande gjort Sverige bättre. Sedan priset instiftades 2018 har 20 företag nominerats. I år delas priset ut i två kategorier – det ena går till en entreprenör som genom sina insatser gjort skillnad för sitt lokala samhälle, och det andra till en entreprenör som bidragit till innovation inom lantbruket. I juryn sitter bland andra, LRFs vd Anna-Karin Hatt, Per Strömberg, vd ICA Gruppen och Mouna Esmaeilzadeh, hjärnforskare och entreprenör.

Priset består av två stipendier på 100 000 kronor vardera och delas ut till två vinnare. Förra året gick priset till Ljusgårda i Tibro, som arbetar med vertikal odling och Östgötasvamp, Linköping, som producerar vitaminberikade matsvampar.

– ICAs grund är cirka 1500 lokala entreprenörer, ICA-handlarna, som alla har ett starkt engagemang för sitt närområde där de verkar och genom priset vill vi lyfta två entreprenörer som jobbar i samma anda, säger Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

Nytt för i år är priskategorin Årets agtech-entreprenör, medan kategorin Årets lokala hjälte delas ut för tredje året i rad. Årets lokala hjälte går till en person som bidragit till positiv utveckling i sitt närområde. Det kan handla om någon som ser till att orten hålls levande och skapar arbetstillfällen, eller på annat sätt gör platsen där de verkar till en attraktiv plats.

Årets agtech-entreprenör går till någon som bidragit till en innovativ, effektiv och hållbar produktion av jordbruksprodukter. Med en växande befolkning och en angelägen klimatfråga är vägen fram mot ett hållbart jordbruk viktig.

Pristagare väljs både genom en öppen omröstning på ICAs webb, samt av en namnkunnig jury bestående av Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Anna-Karin Hatt, tidigare IT- och energiminister samt vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Mouna Esmaeilzadeh ”doktor Mouna”, hjärnforskare och entreprenör, Andreas Wilhelmsson, vd Ljusgårda och vinnare av ICAs Entreprenörspris 2019 och Rikard Hillarp, ICA-handlare ICA Maxi Högskolan i Halmstad.

Priset delas ut den 1 april i Stockholm, och från och med 16 januari 2020 kan vem som helst kan nominera en entreprenör som förtjänar att uppmärksammas på:
www.icagruppen.se/entreprenorspriset