Idag firar det svenska livsmedelsföretaget Semper 80 år. Det som började med att pionjären Ninni Kronberg uppfann en metod för torkning av mjölk, har resulterat i att Semper idag är marknadsledande i Norden på barnmat och glutenfria livsmedel. Nu blickar Semper framåt ytterligare 80 år med samma grundvision: att alla har rätt till bra mat.

Under de senaste åren har intresset för mat ökat och konsumenterna blir allt mer medvetna om vad de köper och äter och barnmat är inget undantag. Att laga och utveckla god mat av högsta kvalité är inget nytt för det svenska barnmatsföretaget Semper. Ända från starten, 1939, har innovation och utveckling präglat företaget. Ninni Kronberg uppfann ett helt nytt sätt att torka mjölk till pulver och gjorde det därmed möjligt att redan då utveckla ett hållbart sätt att ta tillvara på överskottet av mjölk som fanns. Patentet till Ninnis uppfinning köptes av entreprenören Axel Wenner-Gren som startade Svenska Mjölkprodukter AB, senare Semper AB. 1942 byggdes anläggningen i Götene, Västergötland. Där utvecklades välling, bageriprodukter och världens första tillverkade modersmjölksersättning.

– Jag är otroligt stolt över vår starka historia, hur Semper har utvecklats genom att vara innovativa och ligga i framkant, samtidigt som vi bevarat vårt arv. Det är extra spännande att det är en kvinna på 1930-talet som lade grunden för Nordens största aktör inom barnmat och glutenfritt. Ninnis entusiasm och nyfikenhet lever vidare än idag då vi på Semper hela tiden utmanar och ligger i framkant, säger Catharina Tennefors, R&D and Quality Director på Semper.

Mellan 1960 och 1990 förändrades Semper mycket. Allt från mögelost till Pucko, ögonkakao och leksaker lanserades, barnmaten fortsatte att vara kärnan i verksamheten. Under 90-talet ökade efterfrågan på glutenfritt i Sverige och Semper var snabba med att möta det behovet. Idag har företaget ett eget glutenfritt knäckebrödsbageri i Falun och ett provbageri vid huvudkontoret i Sundbyberg, där olika recept tas fram i nära samarbete med konsumenter och dietister. Barnmat, glutenfritt och modersmjölksersättning är idag de tre primära områdena för Semper och produkterna är utvecklade i samarbete med läkare, näringsexperter, forskare och finsmakare för att maten ska bli så god och näringsrik som möjligt.

– Vi på Semper tycker att alla har rätt till bra mat oavsett ålder. Det många inte känner till är att barnmaten är extremt hårt reglerad och styrs av en helt egen lagstiftning som förbjuder sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Vi har dessutom ännu hårdare krav för barnmat, med en extra låg gräns för bekämpningsmedelsrester, mögelgifter och tungmetaller. Vi väljer inte bara de bästa råvarorna, vi väljer de som är bäst för barn. Vi tycker att barnmat ska vara både säker, näringsrik, naturlig och god, säger Catharina Tennefors på Semper.